elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Nov 2022 - srna - INVESTICIJE NA PODRUČJU SRPSKE - 14 MILIONA KM

Preduzeće "Elektroprenos BiH" u ovoj godini na području Republike Srpske realizuje investicije u iznosu od 14 miliona KM, koje će, između ostalog, doprinijeti kvalitetnijem snabdijevanju električnom energijom potrošača u lokalnim zajednicama i privrednih subjekata.

Iz "Elektroprenosa" navode da je u toku realizacija ugovora za izgradnju jednog od trafostanica u Banjaluci te ugovora o rekonstrukciji i zamjeni opreme trafostanica u Kozarskoj Dubici, Trebinju i Šamcu.

Osim toga, realizovana je zamjena energetskog transformatora u jednoj od trafostanica u Banjaluci, čime je povećana pouzdanost napajanja užeg gradskog područja i instalisana snaga.

U toku su radovi na proširenju trafostanice radi priključenja budućeg dalekovoda Srebrenica - LJubovija koji će omogućiti pouzdano napajanje iz mreže za trafostanice Srebrenica i LJubovija, rečeno je Srni iz ove kompanije.

"Elektroprenos", u skladu sa planom investicija za period 2022-2024. godina, na području Republike Srpske predvidio je ulaganja od 48,98 miliona KM u projekte zamjene opreme, sanacije i rekonstrukcije transfostanica.

Planirana su i sredstva za izgradnju nove trafostanice u Banjaluci koja će omogućiti pouzdano napajanje užeg gradskog jezgra u dužem periodu.

Osim toga, planirana je i izgradnja trafostanice Jahorina sa priključnim dalekovodom koja će omogućiti razvoj turističkih potencijala Jahorine, naveli su iz "Elektroprenosa".

Kada je riječ o ulaganju u postojeće objekte, planirani su projekti u Banjaluci, zatim Višegradu radi rješavanja problema visokih napona u mreži, kao i ulaganja u vitalna čvorišta u Ugljeviku, Trebinju i trafostanici Sarajevo.

Od projekata koji će doprinijeti kvalitetnijem snabdijevanju električnom energijom potrošača u lokalnim zajednicama, iz "Elektroprenosa" izdvojili su rekonstrukciju i zamjenu opreme u transfostanicama Prijedor, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Laktaši, Doboj, Derventa, Brčko, Bijeljina, Vlasenica, Rogatica i izgradnju dalekovoda Novi Grad - Kostajnica - Knežica.

Iz "Elektroprenosa" ukazuju da se realizacija investicija trenutno odvija u vrlo složenim okolnostima rasta cijena ključnih roba, radova i usluga na tržištu, kao i velike nesigurnosti u pogledu rokova isporuka roba i realizacije radova i usluga.

"To često dovodi do prolongiranja realizacije investicionih projekata, ali u procesu nabavki stalno se prilagođavamo izmijenjenim okolnostima da bismo prevazišli negativne uticaje poremećaja tržišta", navode iz "Elektroprenosa".

Unutar elektroenergetskog sistema BiH mreža "Elektroprenosa" predstavlja vezu između velikih proizvodnih objekata i većih potrošačkih centara.

Putem prenosne mreže, ističu u ovoj firmi, vrši se i razmjena energije sa susjednim elektroenergetskim sistemima, što povećava sigurnost napajanja potrošača u BiH i omogućava plasman viškova energije na tržište u okruženju.

Pravovremeno održavanje objekata prenosne mreže omogućava održivost sistema prenosa električne energije i sprečavanje velikih šteta usljed kvarova na mreži.

"S obzirom da priprema investicija, nabavka opreme i izvođenje radova na zamjeni opreme traje od jedne do tri godine važan je proces planiranja putem plana razvoja prenosne mreže koji se izrađuje za period od deset godina, te trogodišnjeg i godišnjeg plana investicija", navode iz "Elektroprenosa".

Ovi planovi, kako kažu, obuhvataju i planiranje mreže radi priključenja novih proizvodnih objekata i većih potrošača na prenosnu mrežu u skladu sa pravilnikom o priključku.

Djelatnost kompanije "Elektroprenos" je prenos električne energije i sve djelatnosti u vezi sa tim.

Kada je riječ o strukturi vlasništva, početnim kapitalom kompanije raspolažu akcionari u razmjeri - Federacija BiH 58,9 odsto, a Republika Srpska 41,1 odsto.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

15 Mar 2023 ekapija
Šta poručuju moderatori Samita energetike Trebinje 2023
10 Mar 2023 biznis
EPCG potpisala ugovor o nabavci i implementaciji DMS softvera
3 Mar 2023 srna
HITNO RJEŠAVATI PROBLEME U "ELEKTROPRENOSU"
21 Feb 2023 b92
Grad Stolac ima planove od nekoliko solarnih elektrana od čak 600 megavata
18 Feb 2023 dw
Hrvatski nuklearni otpad definitivno stiže na granicu sa BiH
17 Feb 2023 ekapija
Najvažnije teme energetske budućnosti na jednom mestu
7 Feb 2023 blic
Desio se delimični raspad sistema
6 Feb 2023 euronews, politika
Vraća se struja u neke delove Republike Srpske
25 Jan 2023 seebiz
TE Gacko privremeno prestala s radom

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika