elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

12 Okt 2022 - seebiz - Možemo biti zemlja sa 100 posto obnovljivom energijom

Hrvatska bi mogla do 2030. uz iskorištavanje energije sunca i vjetra, a uzimajući u obzir da su i hidrocentrale obnovljiv izvor energije, biti 100 posto obnovljiva i samodostatna, bez uvoza, sažetak je predavanja o energetskoj tranziciji održanog u utorak u Karlovcu.

Elektrane na sunčanu energiju, vjetar, na geotermalnu energiju, energiju rijeka, biomasu, sve su to “obnovljivi izvori energije dostatni za sve naše potrebe, a sada već i isplative", rekao je na javnom predavanju profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Neven Duić govoreći o supstituciji fosilnih goriva i posebno ruskog plina.

Sada se razmatra mogućnost iskorištavanja pučinskog vjetra na Sjevernom Jadranu”, s potencijalom od 10 GW i s time bi Hrvatska mogla postati od 2040. i izvoznikom električne energije, ako stvari sada dobro postavimo, smatra prof. Duić. Također procjenjuje da Hrvatska tako može postati i izvoznikom zelenog vodika, odnosno vodika koji se proizvodi elektrolizom vode uz korištenje energije sunca ili vjetra.

Kao član Odjela energetskih sustava Hrvatske akademije tehničkih znanosti (HATZ) Duić smatra kako će se realizirati plan EU da se do 2030. godine povećaju solarni kapaciteti za 600 GW, što je više nego što je sadašnji europski vrh potrošnje ljeti u Europi. Hrvatska se u tom smislu također budi, rekao je.

Dodao je kako Sunce na Zemlju šalje osam tisuća puta više energije od one koju trošimo, te je sunčeva energije potencijal za čije hvatanje smo razvili i tehnologiju, kao i za njeno pretvaranje u električnu energiju. Pri tom se tehnologija razvila tako da je i sasvim isplativa ugradnja fotopanela, nekima se investicija vrati kroz četiri ili pet godina, a nekima kroz osam ili devet, napomenuo je.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

27 Dec 2022 seebiz
NE Krško: Proizvodnja ove godine blago pala
12 Okt 2022 seebiz
Možemo biti zemlja sa 100 posto obnovljivom energijom
16 Avg 2022 seebiz
EBRD financira gradnju dviju vjetroelektrana s 43 milijuna eura
8 Avg 2022 energetikanet
Cijela vječnost do sunčanih elektrana i vjetroelektrana
3 Avg 2022 novosti
RADIOAKTIVNI OTPAD NA MEĐI
19 Jul 2022 b92
Izgradnja dva vetroparka u Hrvatskoj
3 Jun 2022 ekapija
Počela konferencija "Dani dobroga vjetra"
12 Mar 2022 b92
Hrvatska: HEP podiže cene električne energije od 1. aprila
11 Feb 2022 novaekonomija
Hrvatska dobila prvu "virtuelnu elektranu"

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika