elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

7 Sep 2022 - blic - ERS priprema program uštede

Onaj ko je prošle godine u oktobru dobio račun za električnu energiju od 100 KM dobiće za ovaj oktobar 45-50 KM. Ako je, recimo, prošlogodišnji račun bio 70 KM, za ovaj oktobar biće oko 32 KM. Uslov je manja potrošnja struje od 20 odsto.

Ovo je slikoviti prikaz programa uštede kojeg će rukovodstvo javnog preduzeća “Elektroprivreda RS” uskoro predstaviti građanima Republike Srpske. Program će biti aktivan tokom zimske tarife, od oktobra do marta. Električna energija se u tih šest meseci obračunava po većim tarifama i tada su računi svima veći zbog skuplje struje, ali i veće potrošnje, piše Srpskainfo.

Generalni direktor preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske”, Luka Petrović, izjavio je da je ovaj program uštede u pripremi.

– Građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi će biti umanjeni za 30 do 100 odsto – objašnjava Petrović.

Dakle, moguće je dobiti račun sa 0 KM za potrošnju električne energije, ali to ne važi za kompletan račun zbog ostalih nameta koji se obračunavaju uz potrošnju električne energije.

Petrović je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije, koji će biti predstavljen građanima Republike Srpske kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

– Građani koji uštede pet do 20 odsto električne energije imaće popust od 30 odsto, a ako ostvare uštedu od 20 odsto onda će imati popust na električnu energiju 100 odsto – naveo je Petrović.

Na računu je i mrežarina, koja pripada regulisanoj delatnosti i koja se, kako kaže Petrović, ne može umanjivati, ali se može umanjiti račun za električnu energiju.

Razlog zbog kojeg “Elektroprivreda RS” poziva građane na uštede je, kako tvrde, u tome da ostvare veći višak električne energije koji mogu da prodaju na slobodnom tržištu. A struja je sve skuplja i skuplja i niko nema procene kako će se cena kretati u predstojećem zimskom periodu. Ono što je definitivno sigurno jeste to da će, pored gasa, biti možda i najtraženiji energent u Evropskoj uniji, koja najavljuje restrikcije.

– Ovaj resurs će u narednim mesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cena električne energije na berzama za januar je 1.000 evra za 1.000 megavat-časova. To znači da jedan kilovat-čas košta dve marke, a to se potroši dok se skuva kafa – ilustrovao je Petrović.

On je napomenuo da je ova godina bila ekstremno sušna, a najavljuju se topla jesen i blaga zima, što znači da neće biti dobra hidrologija. To je jasan znak da će vlade u regionu koje uvoze električnu energiju morati pribegavati i restriktivnijim merama.

Petrović naglašava da u Republiku Srpsku, koja ima višak električne energije, već dolaze ozbiljni partneri iz evropskih zemalja u želji da prenesu svoje proizvodne kapacitete u Srpsku, uz uslov da potpišu dugogodišnje ugovore o potpunom snabdevanju, koji se “nigde ne daju osim u Republici Srpskoj”.

– Zato ovo možemo da iskoristimo kao prednost jer jedini na Balkanu možemo da ponudimo naše potencijale proizvodnim pogonima iz Evrope, da otvorimo nova radna mesta, da povećamo BDP u Republici Srpskoj – istakao je Petrović i dodao da imaju projekat koji nude svim privrednicima.

I premijer RS, Radovan Višković, pozvao je građane da štede električnu energiju, jer na takav način “mogu da budu oslobođeni računa za struju”.

– Onaj ko je prošlog oktobra trošio 100 kilovat-časova struje, a sada, u oktobru ove godine, potroši 80, biće oslobođen računa za plaćanje za taj mesec i tako će biti u narednim mesecima – rekao je Višković.

Republika Srpska je, kako je rekao, jedina na Balkanu koja ima viškove električne energije i jedina koja plasira više od 30 odsto proizvodnje u izvoz.

– Građani ne treba da strahuju kao što strahuje cela Evropa – rekao je premijer Srpske.

On je podsetio i da “Elektroprivreda Republike Srpske” prodaje građanima megavat-čas električne energije po 22,5 evra, a privredi po 53 evra, dok je tržišna cena na berzama veća od 700 evra.

Mrežarina skače 20 odsto

Dušan Srdić, predsednik Udruženja građana za zaštitu potrošača “Reakcija”, za Srpskainfo kaže da će komentarisati program uštede električne energije kada bude predstavljen, odnosno kada se budu znali detalji kako će to da funkcioniše.

– U svakom slučaju, mogu da kažem da je u galopirajućoj inflaciji, svakodnevnim poskupljenjima svega, građanima potreban bilo kakav stimulans – ocenjuje Srdić.

Međutim, ovo udruženje je analiziralo zahteve distributivnih preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS” o povećanju mrežarine, koje su uputili Regulatornoj komisiji za energetiku RS.

– Ako njihovi zahtevi budu prihvaćeni, to znači da ćemo od 1. januara račune za električnu energiju imati veće u proseku za 20 odsto. Ako je neko imao račun 100 KM, onda će od januara plaćati 120 KM – kaže Srdić.

On podseća da je udeo mrežarine u računu za električnu energiju najveći i da iznosi oko 60 odsto. Mrežarina se obračunava po utrošenim kilovatima i za dvotarifno brojilo kod domaćinstava iznosi 0,0624 KM i 0,0312 KM, te je određen fiksni iznos od 5,66 KM za obračunsku snagu, a iznosi su isti kod svih operatora.