elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

30 Avg 2022 - srna - RS: USKORO PROGRAM ŠTEDNjE STRUJE ZA STANOVNIŠTVO

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović najavio je da će u naredne tri nedjelje biti promovisan program štednje električne energije za stanovništvo kojim će to preduzeće, kako kaže, davati besplatnu struju.

Petrović je rekao da će potrošači koji budu štedili električnu energiju moći da imaju i do 50 odsto manje račune za struju nego prošle godine.

On je naveo da će taj program trajati šest mjeseci, što znači da će zimska skupa struja od oktobra do marta biti obračunavana po posebnom programu.

"Nećemo povećavati cijenu struje i opredijelili smo se za drugi koncept uštede, da probamo da uštedimo električnu energiju, da je od te uštede prodamo na svjetskom tržištu i na taj način omogućimo da narednih nekoliko godina ne dođe do poskupljenja struje", rekao je Petrović za RTRS.

Petrović kaže da na taj način neće biti ukinuti računi za struju, već će biti smanjeni za 50 odsto.

"Ovom uštedom će ERS više zaraditi nego povećanjem cijene struje", istakao je Petrović.

On je naglasio da je Republika Srpska stabilna i da neće doći ni u kakav problem sa isporukama struje u narednom periodu, kao što je slučaj sa Sjevernom Makedonijom koja za privredu kupuje struju na tržištu 10 puta skuplju nego u Srpskoj.

Petrović je izrazio uvjerenje da će Srpska izdržati ovu tešku zimu, jer preko nje idu svi kanali snabdijevanja goriva i gasa, te da je neće potresti energetska kriza kao u okruženju.

"Imamo izvozni potencijal, ali šteta ga je potrošiti na grijalice, ventilatore i klima uređaje, nego je bolje da uštedimo i uložimo u dodatne investicije", rekao je Petrović.

Kada je riječ o poskupljenju struje, Petrović je rekao da se svi čude zašto ERS ne povećava cijenu struje, posebno imajući u vidu energetsku krizu.

"Svako povećanje koje bismo imali, omogućilo bi nam mali ili skoro nikakav prihod, jer je naša energija 22,5 evra, a u okruženju je 60 evra. Morali bismo povećati cijenu struje duplo da osjetimo neke benefite i zato smo se opredijelili za drugi koncept štednje, jer bi zbog poskupljenja struje svi ostali u lancu privrede povećali svoje usluge", rekao je Petrović.

On je dodao da je u domaćinstvima Srpske struja najniži trošak od komunalnih naknada.

Petrović je rekao da u okruženju nedostaje energija i da su cijene drastično poskupile zbog poremećaja u snabdijevanju naftom, ugljem i gasom između Evropske unije i Rusije.

On kaže da se već sada zna da će cijena struje na berzama prva tri mjeseca sljedeće godine biti 950 evra po megavatu.


STRUJA U FEDERACIJI BiH SKUPLJA ZA 44 ODSTO, POSKUPLJENjA U SRPSKOJ NEMA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da struja u Republici Srpskoj neće poskupjeti za razliku od Federacije BiH /FBiH/ gdje je cijena veća za čak 44 odsto, te da je Srpska sigurna i energetski stabilna.

Dodik je rekao da se održava nivo proizvodnje na prosjeku, te je istakao opredjeljenje da u ovom vremenu bude niska cijena električne energije koja za "naš konzum sada ide po 30 evra po megavatu, a cijena na berzama je 700 evra po megavatu".

Svjestan je, kaže, da sa dolaskom zime rastu i cijene i na regionalnom i evropskom tržištu, da će poskupiti električna energija, ali da je Republika Srpska opredjeljena da zadrži niske cijene.

On je objasnio da se dnevno prati situacija u domaćem energetskom sistemu, uz sve teškoće, zastarjelost tehnologije koja je vidljiva u termoelektranama, do hidroenergetske situacije isto tako.

Dodik je rekao da jedino što može uticati su neki zavisni troškovi, ali da je i to minimalno, te da će se truditi i to da izbjegnu.

"Recimo kad su u pitanju termoelektrane, ako se poveća cijena nafte, onda se povećavaju troškovi za eksploataciju i samim tim samo takvi zavisni troškovi mogu, ja to moram reći stanovništvu, da budu opterećujući po cijenu, ali sigurno ne kretanje kao na globalnom nivou", pojasnio je Dodik.

Dodik je istakao da u ovom trenutku Srpska ima gotovo sigurne izvore za električnu energiju, te da ne bi trebalo da dođe do bilo kakvih problema, ali je ukazao na potrebu da se štedi električna energija iako će je biti dovoljno.

"Svaki kilovat koji mi ovde uštedimo možemo da prodamo gotovo 20 puta skuplje na stranom tržištu. Mi ćemo imati dovoljno toga, električne energije prije svega, ostaje da se obezbjedi dovoljno i drugih energenata. Za zimu je neophodno obezbjediti i dovoljno uglja, drvnih sortimenata, peleta, eventulno nekim topkanama će trebati mazut", rekao je Dodik za ATV.

Dodik navodi da je Republika Srpska u daleko boljoj situaciji nego FBiH, jer je tamo električna energija skuplja 44 odsto nego za stanovništvo i industriju.

Prema njegovim riječima, stanovništvo i industrija u Srpskoj mogu da budu sigurni i da ne brinu.
On je dodao da neće biti nikakvih problema, da je Republika Srpska sigurna i energetski stabilna i da su naivni oni koj misle da se nema planova, da se tu ništa ne radi.

"Mi smo željeli da u ovom vremenu pokrenemo izgradnju hidroelektrane `Buk Bijela`, zadržavaju nas u Sarajevu i na mnogim drugim mjestima. Naravno, ostaje stalno pitanje šta će nama BiH. Na kraju krajeva BiH, da je htjela da bude normalna, onda bi se sve incijative koje su došle iz Republike Srpske i FBiH propuštale bez ikakvih zastoja", rekao je Dodik.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

7 Feb 2023 blic
Desio se delimični raspad sistema
7 Dec 2022 blic
Na pomolu jedinstvena tarifa u Srpskoj
21 Nov 2022 srna
SRPSKA LIDER U REGIONU U NOVIM PROJEKTIMA
16 Nov 2022 euronews
Republika Srpska gradi solarnu elektranu vrednu 42 miliona evra
1 Nov 2022 srna
INVESTICIJE NA PODRUČJU SRPSKE - 14 MILIONA KM
7 Sep 2022 blic
ERS priprema program uštede
30 Avg 2022 srna
RS: USKORO PROGRAM ŠTEDNjE STRUJE ZA STANOVNIŠTVO
8 Avg 2022 srna
UGRADNjOM SOLARNIH PANELA NA KUĆE DO MANjIH RAČUNA ZA STRUJU
23 Jun 2022 blic
BiH jedina u regionu ima višak električne energije

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika