elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

8 Avg 2022 - srna - UGRADNjOM SOLARNIH PANELA NA KUĆE DO MANjIH RAČUNA ZA STRUJU

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović pozvao je građane da se prijave za program energetske održivosti domaćinstava i privrede, u okviru koga će biti odabrano 50.000 domaćinstava za instalaciju solarnih panela, koji će im umanjiti račune za struju i omogućiti da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti.

Petrović je objasnio da će poziv za ovaj program biti raspisan narednih dana, pojasnivši da je baziran na zakonu o obnovljivim izvorima, koji je predvidio mogućnost prozjumera, a to su proizvođači i potrošači električne energije.

"To znači da, ako vi u svom domaćinstvu trošite 4-5 hiljada kilovatčasova električne energije godišnje, istovremeno će vam biti instalirano postrojenje koje može da proizvedi 4-5 hiljada kilovat časova električne energije godišnje", rekao je Petrović za trebinjsku "Herceg televiziju".

Kao prednost programa Petrović je naveo to da domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje, narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za električnu energiju kakav sada plaćaju, a 10 godina će plaćati otplatu dijela vrijednosti ovog fotonaponskog postrojenja, nakon čega ono prelazi u vlasništvo građanina.

"Zamislili smo da građanin učestvuje u njemu 50-60 odsto, da dio subvencioniše `Elektroprivreda Republike Srpske` a dio Fond za zaštitu životne sredine i energetsku eFikasnost Srpske. Ako ste imali račun 70 KM u posljednjih 12 mjeseci vaš račun u narednih 10 godina za otplatu tog postrojenja će biti 63 KM puta 120 rata", pojasnio je Petrović.

Petrović je istakao da će 50.000 domaćinstava, od 580.000 koliko u Srpskoj ima brojilo, aplicirati za ovaj program u kancelarijama za snabdijevanje električnom energijom i punktovima u elektrodistributivnim preduzećima širom Srpske.

On je rekao da postoje 44 takve kancelarije u Srpskoj, koje se obično nalaze u elektrodistributivnim preduzećima.

Jedan od uslova je da objekt posjeduje građevinsku dozvolu, a svi koji se jave na poziv dostaviće kućnu listu, prosjek primanja po članu domaćinstva i biće uzeta u obzir i prosječna potrošnja električe enegije u prethodnih 12 mjeseci.

"Prijave će se kompjuterski bodovati, a cilj je da izaberemo domaćinstva koja imaju najniža primanja po članu domaćinstva", istakao je Petrović i dodao da će nakon izbora domaćinstava kvalifikovanih za učešće u Programu energetske efikasnosti agenti javnog snabdijevanja na terenu provjeravati tačnost datih podataka, kao i uslovnost objekta.

On je najavio da će nakon ovog poziva biti objavljen i drugi poziv koji će se odnositi na traženje izvođača koji će voditi taj proces i obezbjeđivanje novca da bi se izvelo to foto-naponsko postrojenje na kući.

"Nadamo se da bi prva fotonaponska postrojenja u domaćinstvima mogla biti instalisana već krajem godine", rekao je Petrović, precizirajući da je predviđeno da instalisanje traje do polovine 2024. godine.

On je dodao da je ovaj program važan potencijal za Srpsku jer će na ovaj način biti napravljeno novih oko 200 megavata novih instalisane snage solarnih panela.

Petrović je dodao da je Vlada Republike Srpske dala odobrenje i na plan energetske održivosti privrede, te da je zamišljeno da proizvodna preduzeća budu obuhvaćena ovim programom.

"Takvih postojenja u Srpskoj je više od 500, na isti način kao građanima biće im omogućeno da mogu nabaviti postrojenja putem `Elektroprivrede Republike Srpske`, da im računi za električnu energiju budu manji i da se ne obaziru na eventualna povećanja električne energije u narednih 25 godina", rekao je Petrović.

On je pozvao sve građane da se prijave za ovaj poziv i iskoriste pogodnosti koje nudi "Elektroprivreda Republike Srpske".

Petrović je istakao da je cilj programa eneretske održivosti kvalitetniji život u Republici Srpskoj i manji troškovi življenja uz korištenje obnovljivih izvora energije, posebno u vrijeme kada se zaoštrava energetska kriza u svijetu.

Navodeći da je Republika Srpska prva u regionu koja započinje jedan ovakav program, on je izrazio uvjerenje da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

6 Jun 2024 seebiz
Solaris Pons pustio u rad 1000-tu sunčanu elektranu
28 Maj 2024 slobodnaevropa
Ulaganje u solarnu energiju dovelo do rekordno manjeg uvoza
23 Maj 2024 ekapija
Teško do novca za projekte izgradnje i remonta termoelektrana
16 Maj 2024 politika
Završena solarna elektrana Bileća
26 Apr 2024 ekapija
Voda, vetar i sunce zamena za pljevaljski ugalj
25 Apr 2024 kurir
Korišćenje OIE nije pitanje izbora, već naše obaveze
15 Apr 2024 politika
Mađarska opredeljena za zelene kilovate
1 Apr 2024 aljazeera
Hoće li BiH od izvoznika postati uvoznik električne energije?
1 Apr 2024 seebiz
U Federaciji BiH 888 solarnih i 9 vjetro elektrana

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika