elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

8 Avg 2022 - energetikanet - Cijela vječnost do sunčanih elektrana i vjetroelektrana

Hrvatska je na dnu ljestvice europskih zemalja kada se promatra vrijeme potrebno za razvoj projekata obnovljivih izvora. Prema analizi koju je u studiji pod nazivom Priprema, pozor, sad: Europska utrka za vjetrom i Suncem objavio britanski neovisni energetski think tank Ember, u Hrvatskoj je za razvoj prosječne kopnene vjetroelektrane potrebno čak 10 godina, a za razvoj sunčane elektrane četiri godine. Pri tome se pod pojmom razvoj u spomenutoj studini podrazumijeva vrijeme za ostvarivanje projekta koje je potrebno za ishođenje svih mogućih dozvola i odobrenja kako bi se postrojenje moglo izgraditi i pustiti u pogon.

Spomenuta studija izrađena je na osnovi podataka iz izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) o primjeni obnovljivih izvora za 2021. godinu, statističkih podataka strukovne udruge WindEurope za 2021. i njezinih predviđanja za razdoblje 2022. - 2026.

Tih 10 godina, koliko u Hrvatskoj traje ostvarivanje projekta vjetroelektrane je čak pet puta dulje od roka koji je u zemljama Europske unije za to preporučen, dok je taj rok kod sunčanih elektrana samo dvostruko dulji. Najkraći rok za ostvarivanje vjetroelektrane u zemljama EU-a je u Rumunjskoj, samo 30 mjeseci. S druge strane, taj rok ni u jednoj od analiziranih 18 zemalja nije kraći od 24 mjeseca, a na te zemlje otpada čak 96% ukupne instalirane snage europskih kopnenih vjetroelektrana.

Kada je pak riječ o sunčanim elektranama, do njih se najbrže dolazi u Litvi, a od 12 analiziranih zemalja, samo u njih tri (Belgiji, Litvi i Rumunjskoj) je vrijeme za ishođenje dozvola i odobrenja za sunčanu elektranu kraće od europskog cilja od 24 mjeseca. Istodobno, na analiziranih 12 zemalja otpada 91% ukupne instalirane snage sunčeanih elektrana u zemljama EU-a. Pri tome je najzanimljivije što je u tih 12 zemalja obuhvaćena i Hrvatska koja se uistinu ne može pohvaliti većom instaliranom snagom sunčanih elektrana.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

14 Sep 2023 srna
OPREDIJELjENI ZA PROIZVODNjU IZ OIE
5 Sep 2023 euractiv
ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023
4 Sep 2023 seebiz
Grude: skoro u pogonu najveća solarna elektrana u BiH
14 Avg 2023 novosti
RADOVI NA DALEKOVODU PRI KRAJU: Od Lastve do Pljevalja
12 Jul 2023 biznis
U Sloveniji smanjena proizvodnja električne energije u 2022. godini
19 Jun 2023 biznis
EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori
29 Maj 2023 seebiz
Bum solarne energije u Hrvatskoj
22 Maj 2023
Hrvatska bi mogla da ima 25 gigavata vetroelektrana na moru
15 Maj 2023 aljazeera
Otvoreno više solarnih elektrana u S. Makedoniji

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika