elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Avg 2022 - rtv - Evropa planira izgradnju nove balkanske energetske rute?

Evropa ulaže u mrežu za prenos struje 240 milijardi evra, pri čemu se planira gradnja nove mreže prema Srbiji i Bosni i Hercegovini, a hrvatski aduti su interkonekcije Ernestinovo-Sombor i Lika-Banjaluka, piše danas Jutarnji list.

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog gasa iz vlastitih potreba za energijom, Evropska unija planira da uz pomoć zemalja, koje sada nisu njene članice, poveća do 2040. kapacitete svoje prenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procenjene vrednosti od 240 milijardi evra.

Kako se navodi u planu Evropskog udruženja operatora prjenosne mreže (ENTSO-E), kapacitet dalekovoda, kablova i ostale opreme za prenos struje širom Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije, za 43.000 novih kilometara mreže, uz 1,6 miliona novih radnih mesta kao jedan od rezultata tih ulaganja.

Ideja je evropskih operatora prenosa električne energije, čiji je plan pod nazivom TYNDP 2022. u ponedeljak stavljen na javnu raspravu, da se rastući izvori proizvodnje struje iz sunca i vetra ubrzano priključuju na mrežu i da se tako zameni gas kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grejanja.

To znači da je TYNDP deo i velikog Evropskog zelenog plana sa zacrtanim ciljem da se, jačanjem mreže, emisija ugljen-dioksida već do 2030. smanjuje za 14 metričkih tona godišnje.

"Jedna od glavnih prednosti rešavanja potreba sistema je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućvajući evropskim zemljama da razmenjuju električnu energiju kako bi zamenile skupu toplotnu proizvodnju jeftinijom, čime se smanjuje zavisnost Evrope od gasa. Proizvodnja električne energije zasnovana na gasu smanjila bi se za 75 teravat-sati godišnje do 2040, što je ekvivalentno 14 posto proizvodnje električne energije iz gasa u EU u 2021", navodi se u planu udruženja ENTSO-E, koji okuplja 38 evropskih operatora prenosa električne energije.

Među njima su i operatori iz zemalja koje nisu članice EU kao i Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), što je bitno za investicije koje HOPS mora da ostvari u okviru plana pmenutog evropskog udruženja.

Naime, od 141 investicije iz tog plana, nosilac za dve je HOPS, ali u saradnji s operatorima iz drugih zemalja. Reč je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovolti Ernestinovo-Sombor u saradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka-Split s krakom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovolti Lika-Banjaluka, što iziskuje saradnju s operatorom iz BiH, zaključuje Jutarnji.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

20 Sep 2023 seebiz
Sokolac: Zeleno svjetlo za solarnu elektranu vrijednu 120 miliona eura
5 Sep 2023 politika
Mađarska počela izgradnju novog bloka nuklearke Paks
4 Sep 2023 seebiz
Grude: skoro u pogonu najveća solarna elektrana u BiH
14 Avg 2023 novosti
RADOVI NA DALEKOVODU PRI KRAJU: Od Lastve do Pljevalja
12 Jul 2023 biznis
U Sloveniji smanjena proizvodnja električne energije u 2022. godini
12 Jul 2023 novosti
TURSKA ŽELI JOŠ DVE NUKLEARKE
22 Maj 2023
Hrvatska bi mogla da ima 25 gigavata vetroelektrana na moru
15 Maj 2023 aljazeera
Otvoreno više solarnih elektrana u S. Makedoniji
8 Maj 2023 biznis
U Turskoj otvorena najveća solarna elektrana

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika