elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Jun 2022 - novosti - Dodik najavio izgradnju dve elektrane na gas

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se u Republici Srpskoj graditi dve elektrane na gas, instalisane snage po 600 megavata, što će obezbediti energetsku stabilnost Srpske u narednih 50 godina.

Dodik je rekao za ATV da će se elektrane graditi u Banjaluci, kao i u blizini Prijedora, što je veoma zahtevna investicija od preko milijardu i po evra. On je rekao da na tom planu treba rešiti mnogo stvari, ali da je Srpska odlučna da odradi taj posao.

- To je zelena energija, to su obnovljivi izvori, to ne zagađuje i daje energetsku sigurnost ovom našem kraju - javio je Dodik.

On je objasnio da je reč o zajedničkom projektu RS i Rusije, u kojem će RS biti manjinski partner uz obavezu da sprovede procedure, dok su Rusi zaduženi da sve finansiraju.

- Preduslov za ovaj projekat je gasovod od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora - rekao je Dodik.

On je istakao da na tom planu u Sarajevu već nekoliko godina postoji zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u Srpsku, preko granične linije. On kaže da bi prepreke na putu gasifikacije, između Federacije BiH i Republike Srpske, trebalo da otkloni razgovor premijera Srpske Radovana Viškovića i FBiH Fadila Novalića.

Višković je ranije danas rekao da će Srpska dati saglasnost FBiH po pitanju zapadne gasne konekcije iz smera Hrvatske preko Posušja u BiH, ukoliko taj entitet da saglasnost za istočnu konekciju, odnosno da se u okolini Bijeljine ili Pavlovića mosta izvrši konekcija ili prelaz ruskog gasa preko Drine iz Srbije. Ranije je potpisan sporazum kompanija "Srbija gas" iz Novog Sada i "Gas- res" iz Banjaluke o zajedničkoj izgradnji gasovoda od Inđije preko Bijeljine - Banjaluke - Prijedora do Novog Grada.

Planirano je da pristupna interkonekcija bude Novo Selo kod Bijeljine. Gasovod će biti dugačak 325 kilometara, a okvirno procenjena vrednost projekta je oko 125 miliona evra.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

7 Feb 2023 blic
Desio se delimični raspad sistema
7 Dec 2022 blic
Na pomolu jedinstvena tarifa u Srpskoj
21 Nov 2022 srna
SRPSKA LIDER U REGIONU U NOVIM PROJEKTIMA
16 Nov 2022 euronews
Republika Srpska gradi solarnu elektranu vrednu 42 miliona evra
1 Nov 2022 srna
INVESTICIJE NA PODRUČJU SRPSKE - 14 MILIONA KM
7 Sep 2022 blic
ERS priprema program uštede
30 Avg 2022 srna
RS: USKORO PROGRAM ŠTEDNjE STRUJE ZA STANOVNIŠTVO
8 Avg 2022 srna
UGRADNjOM SOLARNIH PANELA NA KUĆE DO MANjIH RAČUNA ZA STRUJU
23 Jun 2022 blic
BiH jedina u regionu ima višak električne energije

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika