elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

29 Apr 2022 - ecoportal - Počinje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja

Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja počeće danas, saopštio je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčnin, gostujuću juče u jutarnjem programu RTCG.

Za vrijeme trajanje rekonstrukcije koja će trajati dva mjeseca, uvozićemo električnu energiju u vrijednosti od 35 miliona eura.

Termoelektrana Pljevlja počela je sa radom 1982. godine. Prva crnogorska kondenzaciona termoelektrana projektovana je sa dva bloka od 210 MW. Akumulacija vode kao i svi pomoćni, tehnički i upravno-administrativni objekti (izuzev dekarbonizacije i recirkulacionog rashladnog sistema) izvedeni su za dva bloka. Izgrađen je, međutim, samo jedan blok.

Prva ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja urađena je u 2009. i 2010. godini. Tada su zamijenjeni elektrofiltersko postrojenje, sistem kontrole i upravljanja, razvodi 6 i 0.4 kV sopstvene potrošnje i sistem pobude generatora sa ugradnjom generatorskih prekidača.

Nakon radova na rekonstrukciji turbinskog i kotlovskog postrojenja u 2009. godini, novoinstalisana snaga TE Pljevlja je 225 MW.

Njeno gašenje značilo bi da Crna Gora mora da uvozi ogromnu količinu električne energije, što bi uticalo na rast cijena struje za građane i privredu za 20 do 25 odsto, ali i na gubitak 1.200 radnih mjesta u TE i Rudniku uglja od ukupno 4.800 koliko ih ima u Pljevljima.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), koja je u većinskom državnom vlasništvu (85%), je 9. juna prošle godine potpisala ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE „Pljevlja”.

Oni su saopštili da ukupna vrijednost ulaganja u implementaciju mjera zaštite životne sredine za TE Pljevlja iznosi više od 65 miliona eura.

-Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja vrijedan je 45 miliona eura, a projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac 21 milion eura, od kojih je dio novca obezbjeđen iz kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom. Oba projekta su uveliko u fazi implementacije i do sada je od planiranih 65, već uloženo preko 25 miliona eura, od čega u projekat ekološke rekonstrukcije preko 11 miliona eura – saopšteno je iz EPCG.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

20 Jun 2022 biznis
Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti
29 Apr 2022 ecoportal
Počinje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja
19 Apr 2022 blic
Crna Gora: Proizveli skoro polovinu potreba iz vetra
13 Mar 2022 dan
CG: Restrikcije struje moguće su jedino u slučaju pojave više sile
13 Jan 2022 ecoportal
Crna Gora: Bilans električne energije
11 Jan 2022 dan
EPCG: Nećemo povećati cijenu struje
22 Nov 2021 novosti
TE Pljevlja doprinosi finansijskoj stabilnosti građana i države
10 Nov 2021 novimagazin
Crna Gora ne planira restrikcije, a ni poskupljenje struje
20 Sep 2021 vijesti
TE PLJEVLJA NEMA REALNU ALTERNATIVU