elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

19 Apr 2022 - blic - Crna Gora: Proizveli skoro polovinu potreba iz vetra

Crna Gora je pre dva dana, prema podacima sa sajta windeurope.org, bila na vrhu liste evropskih zemalja prema procentu dobijene energije iz vetroelektrana. Dva crnogorska vetroparka Možura i Krnovo, 17. aprila su zadovoljile 45 odsto ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom.

“WindEurope” je udruženje za energiju vetra u Evropi, čije članice su nacionalna udruženja za energiju vetra svih evropskih zemalja. Sakodnevno na sajtu windeurope.org objavljuju se podaci o učešću energije iz vetra u ukupnoj proizvodnji električne energije u pojedinačnim državama, piše Bankar.me.

Crna Gora trenutno u elektroenergetskom sistemu ima vetropark Krnovo, instalisane snage 72 MW, i vetropark Možura, snage 46MW. Uskoro će im se pridružiti vetropark Gvozd, predviđene instalisane snage 54 MW, dok je u planu i vetroelektrana Braići od 100 MW.

S obzirom na povoljne klimatske prilike i značajne količine sunca i vetra, jasno je da bi Crna Gora u budućnosti investiranjem u solar i vetar mogla veoma brzo da transformiše svoju elektroenergetiku i da relativno bezbolno realizuje briselski imperativ procesa dekarbonizacije.

Crna Gora je od 24. maja do 2. juna 2019. godine prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, čime se pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizveli svu potrebnu energiju.

U tom razdoblju, u kojem je TE Pljevlja bila van pogona, proizvedeno je oko 82 miliona KWh energije, a potrošeno oko 75 miliona KWh.

Evropa je instalirala 17 GW novih kapaciteta vetra u 2021. godini, od čega je u zemljama Evropske unije instalirano 14 GW. Četiri petine ukupnog broja vetroelektrana instalirano je na kopnu.

Vetar je činio 16 odsto električne energije potrošene u Evropskoj uniji u 2021. godini, te se ukupni kapaciteti iz vetroparkova u Evropi sada procenjuju na oko 235 GW.

Holandija je zemlja koja je izgradila najviše vetroparkova, većinom na moru, dok je Norveška izgradila najveći kopneni vetropark, ozbiljan progres su načinile Španija i Francuska, dok je Nemačka u protekloj godini najmanje investirala još od 2010. godine.

Energija vetra danas obično dolazi u dva različita tipa – vetroelektrane na kopnu i vetroelektrane na moru. Vetroelektrane na kopnu i na moru pružaju dve opcije za masovnu proizvodnju električne energije iz vetra, a postoje različiti kompromisi za obe vrste instalacija. Vetroparkovi na kopnu su danas najpopularniji tip vetroparka na svetu, ali u razvijenim zemljama rapidno raste interesovanje i za izgradnju vetroelektrana na moru.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

3 Jun 2022 ekapija
Počela konferencija "Dani dobroga vjetra"
19 Apr 2022 blic
Crna Gora: Proizveli skoro polovinu potreba iz vetra
26 Apr 2021 novaekonomija
Grčka zatvara poslednju termoelektranu 2025. godine
18 Feb 2021 dw
Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo
2 Dec 2012 zelena
Rumunski bum u VE
27 Jun 2012 balkans
Albanija će postati zemlja izvoznik struje
8 Avg 2011 balkan
BUGARSKA RAZVIJA ENERGIJU VETRA
19 Jun 2011 b92
Rumunija: Vetar privlači milione
22 Feb 2011 beta
Energetika glavni resurs razvoja RS