elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

18 Apr 2022 - b92 - Bugarska i Grčka napreduju u pregovorima o nuklearki

Bugarska i Grčka napreduju u međusobnim pregovorima o izgradnji zajedničke nuklearne elektrane, ali ti pregovori su još uvek u povojima, piše Euractiv.

Ideju o zajedničkoj nuklearki koja bi se gradila u Bugarskoj prvi je najavio zamenik bugarskog premijera i ministar finansija Asen Vasilev nakon povratka iz posete Grčkoj 22. februara, gde je razgovarao s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Atina i Sofija pričekaće najmanje godinu dana dovršetak stručne studije, a za to će vreme bugarska vladajuća koalicija morati da usaglasi stavove o gradnji elektrane.

Asen Vasilev kaže da bi nuklearna elektrana trebalo da bude izgrađena "izuzetno brzo", jer postoji kupac za struju što otklanja poslovni rizik. Ali stručnjaci procenjuju da se ne može izgraditi brže od minimalnog roka od šest do osam godina, a cena je još uvek nedefinisana.

Problem je i što Bugarska u trenutnim okolnostima ne može da instalira dva kupljena ruska nuklearna reaktora. Njihovo postavljanje nije moguće bez ruskog učešće, a to je nemoguće zbog rata u Ukrajini i uvedenih sankcija.

Ekonomska studija britanske banke HSBC, izrađena za projekat druge nuklearne elektrane u Bugarskoj 2012. godine, pokazala je cenu od 10 milijardi evra.

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov kaže da bi se elektrana mogla brzo izgraditi samo na postojećoj lokaciji nuklearne elektrane u Kozloduju.

Izvori bliski tom pitanju rekli su za Euractiv kako u Bugarskoj postoji i ozbiljan problem pre budućeg sporazuma s Grčkom: kako rešiti pitanje odgovornosti za eventualne nepredviđene događaje.

Naime, ne postoji šema prema kojoj se odgovornost može proporcionalno preneti na drugu državu, a prema Bečkoj konvenciji o građanskoj odgovornosti za nuklearnu štetu treba razjasniti mehanizam kojim se Grčka želi uključiti u projekat - kao deoničar ili samo kao kupac električne energije.

"Grci su svesni unutrašnjih problema i pregovori se moraju voditi vrlo pažljivo - kako ne bi postali kao za vode Meste", dodao je izvor.

Prema bilateralnom sporazumu, Grčka ima pravo na 29 posto ukupnog prosečnog prirodnog višegodišnjeg protoka reke Meste do 2030. godine. Sporazum je potpisan 1996. i oštro je kritikovan u Bugarskoj zbog značajnog smanjenja korišćenja vode u jugozapadnom delu zemlje.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

3 Jun 2024 novaekonomija
Dodatni gigavat proizvodnje u „Krškom 2“ koštaće barem 9,3 milijarde evra
23 Maj 2024 ekapija
Teško do novca za projekte izgradnje i remonta termoelektrana
23 Maj 2024 see
Gen energija procijenila troškove nove nuklearke Krško
13 Maj 2024 seebiz
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
2 Maj 2024 seebiz
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
15 Apr 2024 021
NE Krško: Finansirana iz ratne odštete, od ideje do realizacije skoro 20 godina
15 Apr 2024 politika
Mađarska opredeljena za zelene kilovate
15 Apr 2024 politika
Sporna dva nova nuklearna reaktora u Bugarskoj
1 Apr 2024 n1
Počinje remont nuklearne elektrane Krško

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika