elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

7 Apr 2022 - srna - RS: USKORO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE

Građani Republike Srpske uskoro će moći da apliciraju za subvencionisane solarne panele od "Elektroprivrede Republike Srpske", a postvljanje na krovove kuća trebalo bi da počne krajem godine, rekao je direktor ovog javnog preduzeća Luka Petrović.
Petrović je naveo da u "Elektroprivredi" očekuju 10 odsto mili 50.000 korisnika subvencionisanih solarnih panela.

"Realno je da aplikacija bude 1. juna na snazi i trajaće neograničeno, s tim da bi već krajem godine ili početkom naredne moglo početi postavljanje solarnih panela na kućama", izjavio je Petrović za "EvroBlic".

Prema njegovim riječima, subvencionisani solarni paneli za građane su omogućeni Zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji je u februaru usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Novi zakon, naveo je Petrović, omogućava koncept takozanih prozjumera, koji su istovremeno proizvođači i potrošači struje.

"To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove koji koji im budu odobreni plasiraće u mrežu", pojasnio je Petrović.

"Elektroprivreda" će, navodi Petrović, isporučivati manjkove kada prozjumerima bude nedostajalo električne energije, jer solarni panel ne radi noću.

"Želimo da svi građani imaju mogućnost da budu prozjumeri, to je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovisati ona domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama", rekao je Petrović.

On je naglasio da će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih panela na svojim objaktima.


DO KRAJA GODINE BEZ POSKUPLJENjA STRUJE


Građani Republike Srpske u ovoj godini neće plaćati veću cijenu električne energije bez obzira na inflaciju i globalnu krizu, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je istakao da je električne energije u Srpskoj i dalje najjeftinija u regionu, ali da bez obzira na to nisu planirane izmjene cjenovnika ni za domaćinstva, ni za privredu.

"Naša domaćinstva plaćaju 22,5 evra po megavatu, a privreda 53 evra po megavatu, i to oni koji su imali ugovore na godinu dana, dok oni koji su prošle godine sklopili ugovor na dvije godine plaćaju električnu energiju po cijeni od 49,5 evra po megavatu", rekao je Višković.

On je podsjetio da je cijena električne energije na svjetskim berzama 300 evra po megavatu.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Jun 2022 blic
BiH jedina u regionu ima višak električne energije
22 Jun 2022 novosti
Dodik najavio izgradnju dve elektrane na gas
3 Jun 2022 blic
RS: Struja NEĆE POSKUPETI, ali bi računi mogli biti veći
27 Maj 2022 srna
RS: BEZ POSKUPLJENjA STRUJE U OVOJ GODINI
11 Apr 2022 srna
ERS GRADI NOVIH 30 ODSTO KAPACITETA
19 Mar 2022 blic
RS: MILIJARDU EVRA U NOVE ELEKTRANE
13 Mar 2022 srna
Srpska garantuje elektroenergetsku stabilnost
14 Feb 2022 blic
NEMA PRIVATIZACIJE ERS
12 Jan 2022 novaekonomija
Kineski kredit i izvođač radova za HE "Dabar"