elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

28 Mar 2022 - alo - HE PIVA: SIGURNOST KOJA TRAJE 46 GODINA!

HE "Piva", koja daje snažan impuls stabilnosti i funkcionisanju energetskog sistema Crne Gore, danas obilježava 46 godina postojanja.

“Tokom 2021. godine ova velika hidroelektrana akumulacionog tipa proizvela je 838 GWh električne energije. Takav rezultat ostvaren je zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i angažovanosti svih zaposlenih. Inače, od izgradnje i ulaska u sistem 1976. godine, HE „Piva“ proizvela je 34.388 GWh električne energije”, saopšteno je iz EPCG.

U završnoj godini realizacije je, kako navode. projekat rekonstrukcije i modernizacije hidroenergetskog objekta u kanjonu rijeke Pive.

Podsjećaju da je sredinom 2018. sa slovenačkim Litostroj Power i italijanskom kompanijom ABB zaključen Ugovor za rekonstrukciju elektromašinske opreme i postojenja.

“Do sada su završeni projektna dokumentacija za fabrikaciju opreme i izvođenje radova u elektrani. Završena je i instalacija i puštanje u rad rekonstruisane elektromašinske opreme u postrojenjima sopstvene potrošnje, kao i na jednom porizvodnom agregatu, od ukupno tri u elektrani. Do kraja ovog mjeseca biće pušten u rad još jedan agregat, drugi po ugovorenom redosljedu izvođenja radova rekonstrukcije i modernizacije. U nastavku projekta, u ovoj godini izvešće se montaža i puštanje u rad i preostalog trećeg agregata”, navodi se u saopštenju.

HE „Piva“ je, kako navode u EPCG, velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu.

“Akumulacija HE „Piva“ duga je oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE „Piva“ je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje. Može se upotrijebiti u bilo koje vrijeme i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punom iznosu raspoložive količine vode u akumulaciji”, poručuju iz EPCG.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

15 Jun 2022 rtpv
EPCG obavila prvu transakciju na SEEPEX-u
28 Mar 2022 alo
HE PIVA: SIGURNOST KOJA TRAJE 46 GODINA!
28 Feb 2022 dan
EPCG će dobiti koncesiju za gradnju HE „Komarnica”
13 Jan 2022 ecoportal
Crna Gora: Bilans električne energije
10 Nov 2021 novimagazin
Crna Gora ne planira restrikcije, a ni poskupljenje struje
5 Jul 2021 dan
Dobit EPCG 16 miliona eura
19 Apr 2021 vijesti
EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima
21 Mar 2021 vijesti
CG: ENERGETSKI BILANS ZA 2020. GODINU
6 Feb 2021 vijesti
Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022.