elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Feb 2022 - ekapija - Koje teme će biti pokrenute na Samitu energetike Trebinje 2022?

Užurbano teku pripreme oko predstojećeg, trećeg po redu, Samita energetike u Trebinju. Kako kažu organizatori, očekuje se do sada najveći broj učesnika, koji će tokom tri dana trajanja Samita učestvovati u diskusijama i prezentovanju najvažnijih aktulenih tema u oblasti energetike.

Od maja prošle godine, kada je održano drugo izdanje ovog samita, do danas mnogo toga se izdešavalo na svetskoj energetskoj sceni, a ovih dana smo svedoci turbulencija i divljanja cena energenata. Čujemo da će i dalje dekarbonizacija biti ključni imperativ, da neke zemlje daju zeleno svetlo nuklearnim elektranama, uz insistiranje da bude osigurano snabdevanje gasom kao izuzetno važnim energentom. Evropska komisija klasifikovala je ovih dana gas i atomsku energiju kao prelazne održive delatnosti

Vrlo turbulentno je počela 2022. godina u tom smislu, te stručnjaci pomno prate tekuća dešavanja na globalnom polju.

O svim ovim temama sigurno će biti razmene mišljenja i među učeniscima trebinjskog samita, a panelima će i ove godine moderirati oni koji već dugo prate energetiku regiona.

- Veliki izazov, u ovom vremenu energetske krize, poskupljenja svih energenata i velikog energetskog šoka, da ne kažem haosa na tržištu struje i gasa, koji je dobro uzdrmao svet, biće kako pomiriti, odnosno kako se opredeliti između zacrtanih ciljeva dekarbonizacije Zapadnog Balkana i cele Evrope i sigurnog, stabilnog snabdevanja energentima. Ambiciozna agenda Evropske komisije, koja predviđa ubrzanu dekarbonizaciju kontinenta, postala je predmet stručne rasprave, koju ćemo otvoriti na pvom panelu. Iako se krenulo u gašenje termolektrana, odnosno u odustajanje od energije iz uglja, mnoge zemlje su kao jedino rešenje u ovoj krizi videle upravo nastavak proizvodnje u termoelektranama - ističe Vedran Škoro, koji će moderirati prvim panelom SET-a 2022.

Škoro kaže da će otvoriti i temu o tome da li bi, odričući se od energije iz fosilnih goriva i nuklearnih centrala, trebalo forsirati skupe i nestalne kilovate od sunca i vetra.

- U njihovom nedostatku određene količine energije će se morati uvoziti, a što za posledicu ima drastično poskupljenje cene struje i za privredu i stanovništvo. Tražićemo odgovore na pitanje da li to zemlje zapadnog Balkana mogu izdržati. Zbog drastičnog povećanja troškova proizvodnje energije iz gasa, postala je jeftinija proizvodnja iz uglja, čak i sa povećanom cenom emisije CO2. Bez obzira na sve izrečeno da li je dekarbonizacija neminovnost? Neko će to morati platiti, da li su to potrošači - pita se Škoro.

Od SET 2022 očekuje, osim vrhunskog kvaliteta u organizacionom, sardržajnom i tehničkom smislu, da će biti važna platforma koja će povezati i okupiti donosioce odluka, naučnike, eksperte iz energetike, kao i privrednike, a kako bi dobrim idejama kreirali ključne korake ka energetskoj budućnosti sa fokusom na zelenu energiju.

- Misija Samita i dalje ostaje postizanje bolje povezanosti privrede, politike i nauke, jer energija je pitanje svih pitanja, a fokus je stavljen na energetsku budućnost Zapadnog Balkana sa akcentom na dekarbonizaciju. Dekarbonizacija je postala svetski trend i novi standard. Dekarbonizacija je trenutno možda i najveći svetski izazov - zaključuje Škoro.

Mislav Slade Šilović, rukovodilac strateškog savetovanja u energetici za jugoistočnu Europu kompanije PwC, smatra da SET u svom programu donosi dobar balans tema koje zadiru u šire sektorske aspekte poput generalnih trendova, razvoja pojedinih tržišta i političko-regulatornih okvira, zatim korporativne teme koje će osigurati uvid u strateška i operativna opredeljenja elektroprivreda i na kraju specifičnih tehnoloških i sub-sektorskih inicijativa koje su zapravo motori za postizanje pojedinih ciljeva.

On će moderirati panel o ulozi elektroprivreda u energetskoj tranziciji.

- Energetska tranzicija je proces koji traje već neko vreme i ulazi u svoju najintenzivniju fazu u kojoj svaka godina donosi značajne promene i novosti. Vjerujem da će informacije i razgovor panelista doneti puno novih perspektiva iz tržišnog, strateškog i operativnog pogleda. Uz već tradicionalne teme ulaganja u OIE koje su i danas izuzetno važne, voleo bih da otvorim diskusiju i oko drugih delova lanca vrednosti elektroenergetike, primarno na temu krajnjih korisnika ali i novih poslovnih modela te nove konkurencije.

Ističe da je izuzetno važno da svi učesnici elektroenregetskog sektora u regiji sa SET-a ponesu sveže ideje te nova ili drugačija razmišljanja koja će proširiti njihove horizonte i omogućiti da kroz konstruktivni dijalog, te preispitavanje samih sebe, podignu kvalitet i brzinu transformacijskih inicijativa na lokalnim tržištima.

Kao nekoga ko pomno prati trendove energetske oblasti, pitali smo ga i šta će to po njegovom mišljenju obeležiti energetiku regiona u narednim godinama.

- Mislim da ce ključne teme biti nove investicijske strategije i pametna tranzicija proizvodnog portfelja prema OIE. Takođe, "hot topic" će postati tzv. PPA odnosno Power Purchase agreement modeli koji su sve popularniji u svetu, zatim podrška EU i IFI-ja u smeru "Just transition mehanizama", stvaranje stabilnog zakonodavno-regulatornog okvira za ulaganja u OIE od strane privatnih investitora, transformacije kompanija s ciljem prilagodbe enegetskoj tranziciji te očekivanjima korisnika i novim poslovnim modelima - zaključio je Šilović.


Balansiranje tržišta OIE je zadatak celog regiona

Kakvi su izazovi balansiranja energije iz OIE u zemljama regije odgovoriće sagovornici Maje Turković, direktorke CWP Global za Srbiju, kompanije koja razvija vetro i solarne parkove u Srbiji.

Ovi izazovi, kako nam kaže Turković, tiču se kako nacionalnih elektroenergetskih sistema tako i regionalnog povezivanja balansnih tržišta.

Ona će moderirati panel u kom će učestvovati predstavnici Elektroprivrede HZ HB, Elektromreže Srbije, Wind Europe, VE Podveležje, Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kao i Hrvatskog operatora tržišta energije.

- Samit u Trebinju je najznačajniji i najrelevantniji skup u regionu koji se bavi problematikom energetske tranzicije, a kome prisustvuju kako donosioci odluka tako i stručna zajednica iz celokupnog regiona. Očekujem da bude izuzetno posećen i da se na njemu pokrenu glavne teme od značaja za region – dekarbonizacija elektroenergetskih sistema, uloga tržišta električne energije u integraciji obnovljivih izvora energije, poremećaj cena na tržištu elektricne energije, ali i izazovi vezani za balansiranje obnovljivih izvora energije, liberalizaciju tržišta električne energije i uvođenja CBAM mehanizma u regionu - istakla je Turković.

Samit energetike u Trebinju je veoma važan da se otvoreno i odgovorno pretresu teme od evropskog i regionalnog značaja, poručuje Predrag Grujičić, šef Sektora za gas pri Sekretarijatu Energetske zajednice.

- Ne samo tema tranzicije ka niskougljeničnim energetskim sektorima nego i implementacija povoljnog regulatornog okvira za gas, odnosno nedostatak iste, već moramo diskutovati i o sigurnosti snabdevanja i odgovorima na krizu izazvanu visokim cenama struje i gasa.

On će sa svojim sagovornicima na panelu kojim moderira pokušati dati odgovore na pitanja: kakav je potencijal za gas kao jednog od energenata u nacionalnom miksu na putu energetske tranzicije jedne zemlje, ima li validnih planova za izlazak uglja, kakav je regulatorni okvir za ulaganja i tržište i ostalo.

"Tržište električne energije u budućnosti traži nove učesnike"

Da Samit energetike Trebinje postaje sve više značajan za razmenu stručnih mišljenja smatra i Marko Janković, direktor direkcije za tržište u Elektromreži Srbije.

- Posmatrajući prethodna dva održana samita evidentno je da Samit energetike Trebinje izaziva izuzetno veliko interesovanje celog regiona. S obzirom na to da se energetski sektor regiona JIE sa jedne strane nalazi opterećen poremećajem cena na tržištu električne energije, a sa druge strane pod jakim uticajem investicija pre svega u OIE i novih tehnologija, kao i očekivanjima novodefinisanih učesnika na tržištu električne energije – agregatora i punjača električnih automobila, nesumnjivo je da će i ove godine zaključci sa samita biti određeni putokaz daljeg razvoja energetskog sektora regiona JIE.

Glavne teme o kojima će se diskutovati na panelu kojim Janković moderira jesu poremećaj cena na tržištu električne energije, kao i izazovi daljeg razvoja tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope. U uvodnom delu panela biće prezentovana i nova strategija daljeg razvoja tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini.

Jankoviću će se pridružiti predstavnici Energetske zajednice, EFT Group, Hrvatskog operatora prenosnog sistema, Elektroprivrede HZHB, kao i Ministarstva spoljne trgovine BiH i direktor organizovanog dan-unapred tržišta električne energije u Srbiji.

- Nesumnjivo je da tržište elektrčne energije teži ukidanju granica. To se može zaključiti i kroz proces integracije OIE u energetski sektor i tržište električne energije, gde se upravo integracija OIE mora posmatrati i kao regionalni, a ne samo kao nacionalni izazov. Takodje, tržište električne energije u budućnosti "traži" nove učesnike, a to svakako jesu korisnici distributivne mreže. Na kraju ne smemo zaboraviti ni integraciju nacionalnih tržišta u jedinstveno evropsko tržište električne energije - zaključio je Janković.

Podsetimo, Samit energetike Trebinje 2022 održava se od 16. do 18. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

3 Jun 2022 ekapija
Počela konferencija "Dani dobroga vjetra"
7 Sep 2020 b92
Vetroelektrana Brajići - struja za više od 50.000 domaćinstava
5 Jun 2015 energyobserver
KAKO SE MODERNIZUJE NE KOZLODUJ?
4 Jun 2013 balkans
Bugarska energetika se nalazi pred kolapsom
6 Jun 2011 energetikanet
Završena konferencija ICOLIM 2011.
28 Apr 2011 energetika
Potencijali i mogućnosti BiH u korištenju OIE
14 Jan 2010 energetika
Novi investicioni ciklus u izgradnji EE objekata
22 Jul 2009 energetika
Konferencija o energiji iz obnovljivih izvora
1 apr 2009 energetika
Konferencija o NE Krško