elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Feb 2022 - euractiv - Bugarska u SAD traži zelene i nuklearne investicije

Vlada Bugarske poslala je delegaciju na visokom nivou u SAD da obezbedi "zelene investicije", modularne nuklearne reaktore i uvoz tehnologije za skladištenje struje.

U bugarskog delegaciji su ministar energetike Aleksander Nikolov i direktori nuklearne elektrane Kozloduj i kompanija Bulgargaz i Bulgartransgaz a predvodi je zamenik premijera i ministar finansija Asen Vasilev.

Delegaciju tokom posete SAD 14-18. februara prati američki ambasador u Sofiji Hero Mustafa.

Bugarska i SAD razgovarale su o jačanju saradnje radi diverzifikacije isporuka energije i zelenim inicijativama, što će za Bugarsku značiti veću energetsku bezbednost i prosperitet, navodi se u zvaničnom saopštenju američke ambasade u Sofiji.

"SAD i Bugarska sarađuju na proširenju mogućnosti za Bugarsku da dobije pristup najsavremenijoj tehnologiji i raznovrsnosti energetskih resursa", istakao je ambasador Mustafa. "Ovo putovanje naglašava posvećenost Bajdenove administracije energetskoj bezbednosti i održivosti Evrope i ubrzanju globalne tranzicije na čistu energiju", dodao je.

Prema nezvaničnim informacijama, Bugarska je zainteresovana za tranzit američkih isporuka tečnog gasa preko interkonektora sa Grčkom i takođe ispituje mogućnosti za izgradnju američkih modularnih nuklearnih reaktora, kao i oko nuklearnog goriva i skladištenja energije iz obnovljivih izvora.

Inače, Bugarska je iz svog plana za oporavak ranije ove nedelje uklonila projekat izgradnje elektrane na gas u vrednosti od milijardu evra, koji bi doprineo povećanju energetske zavisnosti od Rusije, i zamenila ga projektom skladištenja energije iz obnovljivih izvora.

U međuvremenu je premijer dva puta u poslednjih mesec dana rekao da neće biti nastavljen projekat nuklearne elektrane Belene, za koji su kupljena i isporučena dva ruska nuklearna reaktora. Očekivalo se da projekat bude realizovan uz dodatno rusko učešće.

Međutim, socijalisti, koji su koalicioni partner u vladi Kirila Petkova, žele da se projekat Belene nastavi. Šanse za to su minimalne, piše Euraktiv Bugarska.

Kako se dalje navodi, zamenik premijera Vasilev je u poseti SAD u potrazi za isporukama nuklearnog goriva koje bi eventualno moglo da zameni rusko i u vezi realizacije novih projekata sa američkim malim nuklearnim reaktorima.

Pored energetike, Vasilev će sa visokim američkim zvaničnicima i predstavnicima američkih kompanije "svetske klase" razgovarati i o partnerstvu i prilikama za ulaganja u oblastima informacione tehnologije, razvoja infrastrukture i drugim zajedničkim ekonomskim projektiima, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Sofiji.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

18 Apr 2022 b92
Bugarska i Grčka napreduju u pregovorima o nuklearki
21 Feb 2022 euractiv
Bugarska u SAD traži zelene i nuklearne investicije
9 Avg 2021 novaekonomija
Bugarska do 2025-te menja ugalj čistijim energentima
22 Jan 2021 euractiv
Bugarska ponovo obustavlja nuklearni projekat Belene
8 Dec 2020 b92
Bugarska i Severna Makedonija integrišu berze elektične energije
18 Jun 2020 sputnik
Bugarska i Rusija formirale konzorcijum za izgradnju NE Belene
24 Maj 2020 energetikanet
Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji
5 Maj 2020 ekapija
Jugoistočna Evropa i napuštanje lignita
26 Avg 2019 b92
ZainteresovanI za gradnju nuklearke u Bugarskoj