elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

12 Jan 2022 - biznis - Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prihodovali 40,6 miliona evra

Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prošle godine su za 11 meseci prihodovali 40,6 miliona evra po osnovu prodate struje, od čega su po osnovu podsticaja, odnosno subvencija, od građana i privrede dobili čak 19,1 milion evra.

Ostatak od 21,5 miliona evra predstavljao je tržišnu cenu proizvedene struje, pokazali su podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), piše agencija Mina, pozivajući se na Dan.

Povlašćeni proizvođači, kojih ima 26 i koji upravljaju sa 39 elektroenergetskih objekata, od 2014. godine dobijaju podsticaje od građana i privrede preko računa za struju (stavke OIE1 i OIE2).

Proizvođači, čim steknu povlašćeni status, imaju zagarantovan otkup svakog proizvedenog kilovat-sata električne energije, po podsticajnoj ceni.

Tako je na tržištu proizvedena električna energija za 11 meseci prošle godine vredela 21,5 miliona evra, a povlašćeni proizvođači su dobili još 19,1 milion evra po osnovu podsticaja. Svaki povlašćeni proizvođač dobija podsticaje 12 godina.

Podsticaje OIE1 od polovine 2019. godine plaća država Crna Gora iz budžeta, dok OIE2 plaćaju građani i privreda.

Najviše novca prošle godine su dobili vlasnici vetroelektrane (VE) Кrnovo, firme Akuo Energy iz Francuske i Masdar Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – 15,92 miliona evra. Od toga su po osnovu podsticaja dobili 7,8 miliona evra.

Vlasnici vetroparka Možura, projekta koji je pod lupom Europola i koji je pratilo niz kontroverzi, prihodovali su prošle godine 11 miliona evra, od čega su 5,22 miliona evra po osnovu podsticaja. Prema Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), vlasnici Možura Wind park, firme koja gazduje vetroparkom u opštini Bar su kompanije Enemalta i Malta Montenegro Wind Power.

Od vlasnika mini hidroelektrana najviše su prihodovali vlasnici Hidroenergije Montenegro, koja gazduje sa osam mini hidroelektrana (mHE). Ta firma je prošle godine prihodovala po osnovu prodaje proizvedne električne energije u osam mHE četiri miliona evra, od čega se na podsticaje odnosi 1,77 miliona evra.

Sistem podsticaja i zagarantovanog otkupa osmislile su i uvele prethodne vlade Crne Gore, pozivajući se na iskustvo Evropske unije, koja je davno prešla na drugi model davanja koncesija za mHE i VE, odnosno da koncesiju daje ponuđaču koji traži najmanje novca za projekat izgradnje mHE ili VE.

Nova vlada Crne Gore nije menjala propise, ali je stopirala potpisivanje nekoliko ugovora o koncesiji i nekoliko raskinula, zbog čega su u toku sporovi pred Privrednim sudom.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

3 Maj 2022 rts
Zeleni spas Grčke
19 Apr 2022 blic
Crna Gora: Proizveli skoro polovinu potreba iz vetra
11 Apr 2022 ekovjesnik
U Grčkoj otvorena jedna od najvećih evropskih solarnih elektrana
11 Apr 2022 dw
Turska cilja na balkansko i evropsko tržište obnovljive energije
7 Apr 2022 srna
RS: USKORO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
22 Feb 2022 ekapija
Koje teme će biti pokrenute na Samitu energetike Trebinje 2022?
21 Feb 2022 euractiv
Bugarska u SAD traži zelene i nuklearne investicije
14 Feb 2022 blic
NEMA PRIVATIZACIJE ERS
11 Feb 2022 novaekonomija
Hrvatska dobila prvu "virtuelnu elektranu"