elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

11 Jan 2022 - dan - EPCG: Nećemo povećati cijenu struje

Elektroprivreda u ovoj godini neće povećavati cijenu električne energije, ali je isto tako neće ni smanjivati, kazao je "Danu" izvršni direktor ove kompanije Nikola Rovčanin.

EPCG ima pravo da poveća cijenu električne energije do šest odsto. Elektroprivreda će nastaviti sa popustima za redovne platiše do juna. Rovčanin je najavio da bi sa radovima na rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja trebalo da se počne na proljeće.

• Da li će u 2022. godini EPCG povećavati cijenu struje za građane?

Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da smo u Elektroprivredi čvrsto opredijeljeni da zadržimo postojeće cijene električne energije za građane i ne samo to, nego da maksimalno razmotrimo i mogućnosti nastavka politike popusta za one koji redovno izmiruju svoje obaveze za utrošenu električnu energiju. Dakle, građani, bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočavamo, mogu biti bezbrižni, u 2022. godini ne planiramo poskupljenje električne energije.

Hoće li EPCG i kada prodati električnu energiju koja je dosad distribuirana KAP-u i koliko novca ćete zaraditi od prodaje te električne energije? To je najavljivano iz EPCG kao opcija u slučaju gašenja KAP-a.

EPCG i Uniprom su usaglasili cijene i količine električne energije za KAP koji, shodno odluci odbora direktora EPCG o utvrđivanju cijena električne energije za snabdijevanje kupaca električne energije priključenih na prenosni sistem za 2022. godinu, donijetoj na sjedinici od 27. decembra, podrazumijeva da ćemo Kombinatu aluminijuma isporučiti oko 61.000 MWh električne energije po cijeni koju smo fakturisali do sada, znači 45 €/MWh, odnosno 54,57 €/MWh u višoj tarifi i 37,70 €/MWh u nižoj tarifi. Ova količina je na nivou od nekih 11 odsto dosadašnje godišnje potrošnje KAP-a. Koliko ćemo zaraditi od energije koju smo do sada isporučivali KAP-u, a koju ćemo preusmjeriti na tržište, ne bih licitirao, jer to zavisi od brojnih faktora i kretanja na tržištu, ali ono što je sasvim sigurno jeste da se radi o desetinama miliona eura, a da smo nastavili isporuku električne energije KAP-u po dosadašnjoj cijeni i količinama, a po trenutno važećim tržišnim uslovima, negativni efekti za EPCG mjerili bi se, takođe, desetinama miliona eura.

•Da li ćete možda smanjiti cijenu struje za privredu i građane, s obzirom na to da ste spominjali kako će EPCG zbog KAP-a imati profit od preko 100 miliona?

Cjelokupna situacija daje za pravo EPCG da poveća cijenu energije, ali ponavljam da se to neće desiti. Sa druge strane, imajući u vidu trenutno stanje na tržištu električne energije, ali i aktuelnu kovid krizu, moram reći da, za sada, ne razmišljamo ni o opciji smanjenja cijena, jer prije svega moramo obezbijediti potrebnu stabilnost u funkcionisanju kompanije i elektroenergetskog sistema u cjelini i obezbijediti sve uslove za redovno snabdijevanje kupaca, ali i realizovati najavljene investicije u obnovljive izvore energije i ekološku rekonstrukciju TE "Pljevlja". U trenutnim uslovima, kakve imamo na tržištu energenata, koje prate zaista ozbiljni cjenovni udari, moramo se, prije svega, izboriti da održimo postojeći nivo cijena električne energije za građane. Ako u ovakvoj situaciji to uspijemo, onda će to zaista biti veliki uspjeh.

• Kada će se krenuti sa ekološkom rekonstrukcijom TE "Pljevlja" i da li se mora čekati završetak tendera za dodatne radove da bi se krenulo sa ekološkom rekonstrukcijom?

Ekološka rekonstrukcija TE "Pljevlja" zaista jeste strateški projekat, jer predstavlja garanciju da ćemo najvažnije postrojenje moći da koristimo sve do trenutka izgradnje i puštanja u rad odgovarajućih zamjenskih kapaciteta. Ugovor o tom poslu, potpisan prošle godine, ima niz manjkavosti i svakako ne predstavlja dokument koji bismo sada, da nam može biti, potpisali pod istim uslovima, ali je situacija takva da nam je izbor prilično sužen: ili ćemo raditi po tom ugovoru ili ćemo potrošiti milione eura na plaćanje penala i ostati bez rekonstrukcije koja jeste preduslov produženja rada TE. Smatram da, kao ozbiljni ljudi koji pokrivaju odgovorne funkcije, nemamo pravo na avanturizam. Valja nam, dakle, iz postojećeg stanja, koje je, daleko od idealnog, izvući maksimum i, uz izvjesne korekcije, sprovesti u djelo plan ekološke rekonstrukcije. Pregovori sa izvođačima su u toku, tako da računam da bismo, na proljeće sledeće godine mogli ući u proces realizacije projekta.


Spremaju dokumentaciju sa mHE "Otilovići"

Trenutno intenzivno radimo na izradi potrebne tehničke dokumentacije i očekujem da u ovoj godini budemo spremni da počnemo izgradnju mHE "Otilovići", kazao je Rovčanin.

– Veoma je važno istaći da buduća mHE ni na koji način ne narušava niti ugrožava životnu sredinu ni lokalno stanovništvo, budući da će iskoristiti vodni potencijal, kao i veliki dio postojećeg sistema brane i drugih pratećih objekata, istoimene akumulacije. To su pokazale sve analize koje smo pažljivo sproveli – naveo je Rovčanin

Biće u plusu, nije bilo prekomjernog zapošljavanja

U ovom trenutku suviše je rano govoriti o rezultatima poslovanja EPCG, ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da će rezultat biti pozitivan i bolji u odnosu na prethodnu godinu te da će EPCG biti finansijski potentna da realizuje sve investicije koje smo najavili za 2022. godinu. U to ne treba ni najmanje sumnjati, kazao je Rovčanin.

Poslednjih mjeseci se dosta pričalo o velikom broju zaposlenih u EPCG nakon promjene uprave. Rovčanin tvrdi da je broj zaposlenih uvećan za 45 u odnosu na 2019. godinu.

– Na dan 30.11.2021. godine, ukupan broj zaposlenih u EPCG (neodređeno, određeno, agencija) bio je 1.025. Poređenja radi, na dan 30.11.2019, broj zaposlenih je bio 980. Dakle, radi se o povećanju od 45 u odnosu na pređašnji period ili, izraženo u procentima, 4,5 odsto, a ne, kako nedobronamjerni tvrde, 14 odsto. Od 1.1.2022. navedeni broj zaposlenih biće još manji, zbog prestanka radnog odnosa jednom broju kolega po sili zakona (odlazak u starosnu penziju). Da zaključim, teza o prekomjernom zapošljavanju, a govorilo se čak i o hiljadama novih radnika, nije tačna – rekao je Rovčanin.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

29 Apr 2022 ecoportal
Počinje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja
21 Apr 2022 danas
Crna Gora prodaje 10 odsto akcija EPCG
28 Mar 2022 alo
HE PIVA: SIGURNOST KOJA TRAJE 46 GODINA!
13 Mar 2022 dan
CG: Restrikcije struje moguće su jedino u slučaju pojave više sile
28 Feb 2022 dan
EPCG će dobiti koncesiju za gradnju HE „Komarnica”
28 Feb 2022 novaekonomija
CG: Preko 14.000 domaćinstava prijavljeno za solar-subvencije
11 Feb 2022 biznis
CG: Prosečan račun za električnu energiju iznosi 40 evra
11 Jan 2022 dan
EPCG: Nećemo povećati cijenu struje
22 Nov 2021 novosti
TE Pljevlja doprinosi finansijskoj stabilnosti građana i države