elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Dec 2021 - danas - Slovenija predlaže veća izdvajanja za troškove razgradnje NE Krško

Vlada Slovenije zatražila je da se s početkom iduće godine višestruko povećaju uplate u fond za razgradnju nuklearke Krško i trajno odlaganje radioaktivnog otpada iz nje, javljaju slovenački mediji, a prenosi Radio-televizija Hrvatske.

Budući da dosadašnje uplate u taj fond neće biti dovoljne za sve predviđene aktivnosti, vlada je kompaniji Gen energija, koja upravlja vlasničkim udelom Slovenije u nuklearki, predložila da umesto 4,80 eura za preuzeti megavatsat električne struje iz nuklearke od 1. januara 2022. izdvaja 12 eura.

Prema predlogu vlade koji su preneli mediji na osnovu proizvodnje u tekućoj godini Gen energija u taj fond trebalo godišnje da uplaćuje oko 36 miliona evra.

„S obzirom na to da Gen energija u ovoj godini planira više od 73 miliona evra čiste dobiti, te da je velikoprodajna cena električne energije u ovoj godini porasla za 200 posto, predviđeno povećanje doprinosa za razgradnju i deponovanje otpada ne bi trebalo bitno da utiče na dobit Gen energije“, navela je vlada Janeza Janše u obrazloženju predloga.

Povećanje izdvajanja objašnjeno je podacima iz treće revizije programa razgradnje nuklearke Krško i programa odlaganja radioaktivnog otpada i nuklearnog goriva, navodeći da revizija pokazuje kako do sada prikupljena sredstva za tu namenu neće biti dovoljna.

Ne računajući deo troškova koje će s razgradnjom nuklearke Krško imati HEP, odnosno Hrvatska kao suvlasnik, ukupni troškovi te aktivnosti za Sloveniju procenjuju se na 1,16 milijardi evra, pri čemu je zbog premalo sredstava u fondu za razgradnju potrebno pravovremeno osigurati dodatnih 1,09 milijardi evra.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

11 Maj 2022 b92
Nuklearka Kozloduj zabeležila rekordnu dobit
18 Apr 2022 b92
Bugarska i Grčka napreduju u pregovorima o nuklearki
11 Apr 2022 dw
Turska cilja na balkansko i evropsko tržište obnovljive energije
22 Feb 2022 ekapija
Koje teme će biti pokrenute na Samitu energetike Trebinje 2022?
21 Feb 2022 euractiv
Bugarska u SAD traži zelene i nuklearne investicije
14 Jan 2022 blic
Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja
12 Jan 2022 b92
Nuklearka "Krško" opet radi punom parom
6 Jan 2022 energetikanet
Predan prvi zahtjev za gradnju NE Paks 2
22 Dec 2021 danas
Slovenija predlaže veća izdvajanja za troškove razgradnje NE Krško