elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

8 Dec 2021 - sputnik - Nuklearni otpad stiže u Hrvatsku, kod granice sa BiH

Iz nuklearne elektrane "Krško" u hrvatski Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac stiže otpad spakovan u 685 betonskih blokova. Više se nikad neće moći otvoriti, a u dva skladišta stajaće 30 do 40 godina, javljaju hrvatski mediji.

Dok se u Sloveniji pa i u Hrvatskoj razmišlja o gradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK), hrvatski Fond za finansiranje razgradnje NEK užurbano i vrlo temeljno radi na pripremi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO) u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori pokraj Dvora u kojem će Hrvatska 2024. skladištiti svoju polovinu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz postojećeg bloka Krškog, piše zagrebački "Večernji list".

U Čerkezovcu će se skladištiti i institucionalni radioaktivni otpad (IRAO) koji je nastao u Hrvatskoj.

Kako objašnjava Goran Kukmanović, šef Fondova Odela – Uspostava Centra za zabrinjavanje radioaktivnog otpada, kapija Centra će biti oko metara udaljena od sadašnjeg ulaza u tu bivšu kasarnu, a kako bi stvorili dodatnu tampon-zonu između naselja i centra.

Od 35 objekata bivše kasarne za uspostavu Centra biće iskorištena samo dva ukopana skladišta. Za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada iz "Krškog" izgradiće se poseban objekat dok će se za IRAO koristiti pomenuta dva ukopana skladišta.

Jedno skladište će se koristiti za prijem domaćeg otpada gde će se proveravati jesu li njegova radiološka i ostala svojstva tačno deklarisana. Kad se potvrdi da je paket prikladan za skladištenje onda će se, kaže Kukmanović, preneti u drugu zgradu za skladištenje.

Ta dva ukopana skladišta kao i objekat koji će u njihovoj neposrednoj blizini biti izgrađen za otpad iz "Krškog" nalaze se na platou koji je udaljen oko četiri kilometra od ulaza u Centar, preneo je B92.

Trenutno se na lokaciji budućeg Centra i oko njega sprovodi određivanje nultog radiološkog stanja, što znači da se meri radioaktivnost iz kiše, tla, biljaka, životinja…VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

11 Maj 2022 b92
Nuklearka Kozloduj zabeležila rekordnu dobit
18 Apr 2022 b92
Bugarska i Grčka napreduju u pregovorima o nuklearki
11 Apr 2022 dw
Turska cilja na balkansko i evropsko tržište obnovljive energije
22 Feb 2022 ekapija
Koje teme će biti pokrenute na Samitu energetike Trebinje 2022?
21 Feb 2022 euractiv
Bugarska u SAD traži zelene i nuklearne investicije
14 Jan 2022 blic
Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja
12 Jan 2022 b92
Nuklearka "Krško" opet radi punom parom
6 Jan 2022 energetikanet
Predan prvi zahtjev za gradnju NE Paks 2
22 Dec 2021 danas
Slovenija predlaže veća izdvajanja za troškove razgradnje NE Krško