elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

5 Dec 2021 - srna - NE VIDIM NIJEDAN RAZLOG DA PROJEKAT BUDE ZAUSTAVLJEN

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Mrkonjić Gradu da ne vidi nijedan razlog da bude zaustavljen projekat izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela".

Đokić je istakao da je Republika Srpska koncesioni postupak, kada je riječ o Hidroelektrani "Buk Bijela", koji je dodijeljen Elektroprivredi Republike Srpske, provela u skladu sa republičkim Zakonom i da je lokacija hitroelektrane duboko u teritoriji Srpske, da je Srpska postupajući po zakonu na to imala pravo i dodijelila koncesiju u otvorenom postupku, te da Ustavni sud BiH treba biti svjestan tih činjenica.

"Prilikom dodjele koncesije u tu aktivnost smo uključili partnera, a to je `Elektroprivreda Srbije` koja će zajedno sa `Elektroprivredom Republike Srpske` izgraditi hidroelektranu", rekao je Đokić novinarima.

On je istakao da ne vidi nijedan razlog da ovaj projekat bude zaustavljen.

"Do sada je u ovaj projekat uloženo oko 40 miliona KM što je ogroman novac, a veliko je pitanje ukoliko bi neko ovaj projekat zaustavio, biće suočen sa ogromnom investicijskom štetom koja će nastupiti po BiH u tom slučaju. Ta šteta nastupa tako da onaj ko je regularno ušao u postupak na osnovu poznatih propisa, koji su mu bili poznati u vrijeme kada je ušao u postupak, naši partneri Elektroprivreda i Elektroprivreda Srbije, mogu potraživati ogromna finansijska sredstva i za ono što su uložili do trenutka ukoliko bi neko zaustavio proces gradnje ili za sav period ukoliko bi ta hitroelektrana radila", rekao je Đokić.

On je istakao da praktično neko može da zaradi novac u ovoj državi na "jednoj gluposti koja se zove nečiji hir da zaustavi jednu takvu investiciju na koju je Republika Srpska imala pravo".

"Proizvodnja električne energije na lokaciji Republike Srpske je korist i za BiH. Svaka investicija diže bruto vrijednost domaćeg proizvoda BiH i pruža šansu za razvoj regiona u kome ne žive samo Srbi, ako neko misli da samo Srbi imaju od toga koristi, i doprinosi poboljšanju ekonomskih bilansa što nam je svima cilj", rekao je Đokić.

Đokić je dodao da svi znaju da su opravdani svi ciljevi koje Republika Srpska želi da ostvari i realizuje na ovaj način.

"Mislim da i Ustavni sud BiH treba da bude svjestan ovoga kada bude o ovome odlučivao", zaključio je Đokić.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

11 Avg 2022 danas
Izgradnja HE na Zapadnom Balkanu biće sve teža i rizičnija
27 Jun 2022 b92
Uskoro u Rumuniji: Nuklearni reaktori malih dimenzija
27 Maj 2022 srna
RS: BEZ POSKUPLJENjA STRUJE U OVOJ GODINI
5 Dec 2021 srna
NE VIDIM NIJEDAN RAZLOG DA PROJEKAT BUDE ZAUSTAVLJEN
3 Nov 2021 b92
SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće
4 Okt 2021 srna
OPSTRUKCIJE U KOMISIJI STAVLJAJU "BUK BIJELU" NA ČEKANjE
18 Avg 2021 vijesti
CG: Izvještaj o stanju u energetskom sektoru za 2020.
5 Avg 2021 srna
RS: USPJEŠNA REFORMA I INVESTICIJE U ELEKTRO-ENERGETSKOM SEKTORU
6 Jun 2021 srna
DRINA JE RIZNICA ELEKTRIČNE ENERGIJE OD KOJE BI KORISTI IMAO CIJELI REGION