elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

29 Nov 2021 - novaekonomija - Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj

Kineska kompanija Norinco završila je izgradnju vetroparka Senj, trenutno najjače vetroelektrane u Hrvatskoj. Reč je drugoj najvećoj kineskoj investiciji u toj zemlji, nakon izgradnje mosta na poluostrvu Pelješac.

Vetroelektrana Senj instalisane snage 156 megavata (MW) nalazi se na obali Jadranskog mora. Investicija u elektranu prvo je procenjena na 180 miliona, ali je na kraju dostigla 230 miliona evra.

Vetroturbine su postavljene u vetrovitom području iznad Senja, grada poznatog po buri i velikoj snazi vetra u širem području. Puštanju u prbni rad prisustvovao je i bivši predsednik Hrvatske, Stjepan Mesić, poznati promoter hrvatskog izvoza u Kinu.

Izgradnja Vetroelektrane Senj koja ima 39 vetroturbina počela je pre tri godine. Prve četiri turbine su puštene u probni rad, dok će ostale biti puštane u probni rad u narednih šest meseci.

Vetropark se prostire na 65 kvadratnih kilometara. Pored vetroturbina projekat obuhvata i pomoćnu opremu, prateće stubove, novu buster stanicu, izgradnju i rekonstrukciju dalekovoda.

Procenjena godišnja proizvodnja vetroparka je oko 538 GWh. Kako prenosi Nacional, Norinco je zainteresovan i za gradnju solarnih elektrana u blizini Zadra, koji je južno od Senja, na nekih 120 kilometara.

Do završetka vetroparka Senj, najveća elektrana za proizvodnju energije iz vetra bio je Korlat, snage 58 MW. Inače, vetroelektrana Krš-Pađene, snage 142 MW, je u probnom radu.

Prva najveća kineska investicija u Hrvatskoj, most koji spaja teritoriju Hrvatske sa ostrvom Pelješac i obilaženje bosanskog obezbeđuje nesmetan, koštala je više od 500 miliona evra.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

8 Avg 2022 energetikanet
Cijela vječnost do sunčanih elektrana i vjetroelektrana
25 Jul 2022 aljazeera
Njemački Wpd dobio koncesiju za izgradnju dva vjetroparka u BiH
16 Jul 2022 energetikanet
EPBiH: veća proizvodnja, ali i potrošnja
18 Jun 2022 energetikanet
Mađarska odbija priključiti nove velike obnovljivce
12 Jun 2022 srna
ENERGETSKI RAZVOJ KROZ KORIŠTENjE SNAGE VODE, VJETRA I SUNCA
3 Jun 2022 ekapija
Počela konferencija "Dani dobroga vjetra"
27 Maj 2022 srna
RS: BEZ POSKUPLJENjA STRUJE U OVOJ GODINI
11 Apr 2022 srna
ERS GRADI NOVIH 30 ODSTO KAPACITETA
13 Jan 2022 ecoportal
Crna Gora: Bilans električne energije