elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

10 Nov 2021 - novimagazin - Crna Gora ne planira restrikcije, a ni poskupljenje struje

Crnogorska Elektroprivreda ne razmišlja ni o restrikcijama ni o poskupljenju električne energije za domaćinstva, uprkos tome što se privredi i stanovništvu isporučuje električna energija pet puta jeftinija od tržične cene, rečeno je Beti u toj energetskoj kompaniji.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), kako su naveli, za sada posluje racionalno i u cilju održavanja stabilnog snabdijevanja domaćinstava i privrede, a bez dodatnih gubitaka.

Kako je saopšteno, cena na berzi dostigla je više od 200 evra po MWh (megavatsatu), a EPCG je domaćinstvima i maloj privredi isporučuje po ceni od 43 evra po MWh.

"Naravno da aktuelna situacija ima sve veći uticaj na poslovanje EPCG, a nestabilnost cena električne energije primoraće nas da još opreznije donosimo pojedine odluke", rekli su u toj kompaniji.

Kako dodaju, Crna Gora ulazi u period kad ne bi trebalo da kupuje električnu energiju pri normalnim hidrološkim prilikama.

"Ekstremna suša u kombinaciji sa havarijom u TE Pljevlja može da dovede u pitanje likvidnost kompanije, zbog velikog uvoza, ali ovo su zbilja teško zamislivi scenariji", naveli su u toj kompaniji.

Hidroelektrane, "Perućica" i "Piva" su za devet meseci ove godine proizvele 1.438 GWh (gigavatsati), što je 23 odsto više od plana iz Energetskog bilansa.

Za devet meseci ove godine TE "Pljevlja" proizvela je 875 GWh, što je 15 odsto manje u odnosu na isti period 2020. godine, a razlog tome je što je par puta termoelektrana izlazila iz sistema zbog manjih tehničkih problema.

EPCG, kako je navedeno, kupuje električnu energiju u periodima remonta i ispada Termoelektrane "Pljevlja" kao i tokom remonta i niskih dotoka na hidroelektranama.

U akumulacijama hidroelektrana, EPCG ima 220 GWh ekvivalentne električne energije što je 36 odsto manje od plana.

"EPCG planira da ove godine uveze oko 700 GWh električne energije što je manje nego u prošloj godini za 34 odsto, ali će trošak biti za 64 odsto veći, zbog velikog skoka cena", navodi se u odgovorima agenciji Beta.

EPCG ima potpisane okvirne ugovore sa 20-tak kompanija, trgovaca i proizvođača, a preko prenosne mreže i interkonektivnih dalekovoda je povezana sa susednim državama i ostatkom Evrope.

Stub elektroenergetike Crne Gore je TE "Pljevlja" jer trenutno proizvodi 60 odsto električne energije koja je potrebna Crnoj Gori.

U slučaju da dođe do ispadanja TE "Pljevlja" sa mreže, Crna Gora bi morala da uvozi pet GWh dnevno, što bi značilo da je za dnevni uvoz potrebno milion evra.

"Do izgradnje zamenskog izvora električne energije, odnosno do realizacije naših projekta u oblasti zelene energije, moramo da uradimo sve kako bi TE Pljevlja nastavila da radi, ne samo do 2030. godine, nego i znatno duže, pa je zbog toga ekološka rekonstrukcija termo-bloka potrebna i opravdana", naveli su u toj kompaniji.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

12 Jan 2022 biznis
Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prihodovali 40,6 miliona evra
10 Nov 2021 novimagazin
Crna Gora ne planira restrikcije, a ni poskupljenje struje
1 Nov 2021 dan
Projekat „Solari 3000+ i 500+” daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji
22 Jul 2021 novosti
Iz EPCG najavili moguće ukidanje dodataka na račune
28 Jun 2021 vijesti
EPCG planira plutajuću solarnu elektranu na Slanom jezeru
10 Maj 2021 vijesti
CG: Prijava državi zbog rada TE Pljevlja
9 Apr 2021 b92
Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra
4 Apr 2021 vijesti
CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu
1 Apr 2021 euractiv
Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija