elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

8 Nov 2021 - euractiv - Rumunija sa SAD gradi modularnu nuklearnu centralu

SAD i Rumunija dogovorili su da zajedno grade prvu malu modularnu nuklearnu elektranu u Rumuniji. U Vašingtonu je saopšteno da će upotreba tehnologije malih modularnih reaktora (SMR) dati ključni doprinos dekarbonizaciji energetskog sektora u Rumuniji i omogućiti budućnost bez štetnih emisija.

Plan su posle susreta na samitu COP26 u škotskom Glazgovu 2. novembra najavili specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu Džon Keri i rumunski predsednik Klaus Johanis. Dve zemlje su još 2020. godine potpisale sporazum o saradnji na jačanju i modernizaciji rumunskog civilnog nuklearnog programa.

Bela kuća saopštila je da će izgradnjom prve elektrane sa malim modularnim reaktorom (SMR), u saradnji sa SAD i američkom privatnom kompanijom Nuskejl, "najmodernija civilna nuklearna tehnologija stići i u taj važan deo Evrope".

"Naše partnerstvo će doneti SMR tehnologiju u Rumuniju, i pozicionirati američku tehnologiju kao lidera u globalnoj trci u oblasti te tehnologije. Komercijalni ugovor će uključivati Nuskejlovu centralu od šest modula, i inicijalno će stvoriti više od 3.700 radnih mesta u SAD i Rumuniji, sa potencijalom otvaranja 30.000 poslova kako projekat bude rastao", saopštila je američka administracija.

Iz kabineta rumunskog predsednika precizirano je da će modularni reaktor početi da proizvodi struju 2028. godine, i da će investicija učvrstiti partnerstvo Rumunije i SAD u oblasti civilne nuklearne tehnologije.

Američki Stejt department je naveo da je reč o projektu vrednom više milijardi dolara koji "jača evropsku energetsku bezbednost, poštuje najviše standarde nuklearne bezbednosti i zabrane proliferacije i, što je najvažnije, čistom energijom se bori protiv klimatske krize".

"Ovaj pionirski prvi korak Rumunije daće značajan zamah smanjivanju emisija širom Evrope. U regionu sa 30 elektrana na ugalj, od kojih sedam u Rumuniji, SMR su idealna zamena za takvu vrstu energije i obezbedi posao za mnoge od istih zaposlenih", piše u saopštenju.

Nuskejl je američka privatna kompanija iz savezne države Oregon, koja proizvodi i prodaje male modularne fisione reaktore.

Za razliku od klasičnih, velikih reaktora, mali modularni reaktori proizvode se industrijski i zatim zahvaljujući dimenzijama i težini transportuju na lokaciju buduće centrale i tamo instaliraju. Ti reaktori obično proizvode ukupno do 300 MW električne energije.

SMR kompanije Nuskejl pojedinačno proizvode 77MW struje bruto, a u zavisnosti od konfiguracije, jednu nuklearnu elektranu, prema podacima sa sajta kompanije, čini do 12 modula.

Kompaniju Nuskejl je 2000. godine osnovalo i do 2003. godine finansiralo američko ministarstvo energetike, a nakon toga su patente otkupili zaposleni naučnici i pokrenuli kompaniju koja posluje na komercijalnim osnovama. Ta kompanija tek ima

Prema podacima Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) u svetu trenutno postoji oko 50 dizajna i koncepata za izgradnju SMR, i oni su uglavnom u eksperimentalnoj fazi. Jedine četiri takve elektrane u poodmakloj fazi izgradnje nalaze se u Argentini, Rusiji i Kini.

U 13 zemalja EU radi 129 nuklearnih reaktora koji proizvode 765.337 gigavat sati (GWh) električne energije, što je oko 26% ukupne proizvodnje struje u EU, prema podacima iz 2019. godine. Najveći proizvođač nuklearne energije je Francuska.

U Rumuniji u okrugu Konstanca, nedaleko od Crnog mora, radi nuklearna elektrana Černavoda, čija dva reaktora imaju ukupnu snagu oko 1.300 MW.
VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

14 Jan 2022 blic
Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja
12 Jan 2022 b92
Nuklearka "Krško" opet radi punom parom
6 Jan 2022 energetikanet
Predan prvi zahtjev za gradnju NE Paks 2
22 Dec 2021 danas
Slovenija predlaže veća izdvajanja za troškove razgradnje NE Krško
8 Dec 2021 sputnik
Nuklearni otpad stiže u Hrvatsku, kod granice sa BiH
8 Dec 2021 b92
Mađarska iduće godine počinje da proširuje nuklearku
29 Nov 2021 dw
Nuklearna energija u Mađarskoj: zelena, jeftina i nezavisna?
22 Nov 2021 energetikanet
Slovenija bez novog bloka u Krškom ne može ostvariti klimatske ciljeve
10 Nov 2021 radiostoplus
Energetska situacija u oba entiteta Bosne i Hercegovine stabilna