elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Nov 2021 - dan - Projekat „Solari 3000+ i 500+” daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji

Projekat „Solari 3000+ i 500+”, na inicijativu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, preko Fonda za zaštitu životne sredine-Eko fonda, a u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, CEDIS-om, Ministarstvom za kapitalne investicije i drugim nadležnim organima, kojim se obezbjeđuja podrška pri kupovini i ugradnji foto-naponskih panela snage do 10kW za individulne stambene objekte i ugradnje foto naponskih panela do 30kW za pravna lica na teritoriji Crne Gore, daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji u Crnoj Gori.

- Svijet je uveliko u energetskoj tranziciji. Najbolji pokazatelj toga je činjenica da je u 2018. godini 26 odsto od ukupno proizvedene energije u svijetu došlo iz obnovljivih izvora energije i da je taj procenat u stalnom porastu. Uz to, energija dobijena iz obnovljivih izvora postaje sve jeftinija i konkurentnija u odnosu na energiju dobijenu iz fosilnih goriva. Zato je važno da Crna Gora na vrijeme krene u korak sa svijetom. Osim što je njime označen početak energetske tranzicije u Crnoj Gori, projekat predstavlja i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Vrijednost investicije je oko 30 miliona eura- navode u saopštenju, pored ostalog.

Ključni ciljevi, kako navode, projekta podrazumijevaju davanje podsticaja razvoju zelene ekonomije, povećanje pristupnosti obnovljivim izvorima energije i uvođenje mjera energetske efikasnosti za značajan broj domaćinstava i pravnih lica, zaštitu životne sredine i smanjenje emisije CO2, kao i smanjenje korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovu zamjenu obnovljivim izvorima energije, kako bi se na taj način podigao standard domaćinstava i pravnih lica.

- Ovim projektom će se omogućiti da 3000+ domaćinstava i 500+ pravnih lica, kupe i ugrade panele snage do 10kW i 30kW, čiju će vrijednost plaćati preko računa za struju, uz subvenciju od 20 odsto koju obezbjeđuje Vlada Crne Gore. Projekat će omogućiti građanima proizvodnju energije za sopstvene potrebe, I da, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi. Time će se postići cilj podizanja standarda građana jer, osim isplate kredita za solarne panele, neće imati dodatne troškove. Proizvodiće energiju za sopstvene potrebe i njihovi računi za električnu energiju će biti umanjeni do nivoa plaćanja osnovnih troškova. Dakle, kada građani otplate opremu, a predviđeni period otplate je od 5 do 7 godina, praktično dobijaju besplatnu električnu energiju- pojasnili su.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

22 Nov 2021 energetikanet
Slovenija bez novog bloka u Krškom ne može ostvariti klimatske ciljeve
17 Nov 2021 b92
Turska: solarna elektrana veličine 4.600 fudbalskih terena
3 Nov 2021 b92
SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće
1 Nov 2021 dan
Projekat „Solari 3000+ i 500+” daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji
11 Okt 2021 srna
ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI
9 Okt 2021 danas
Hrvatska: Potrbno više solarnih panela na krovovima
4 Okt 2021 in4s
Osnovano preduzeće “EPCG-Solar gradnja”
27 Sep 2021 b92
ERS: Investicija vredna više od 50 miliona evra
20 Sep 2021 vijesti
TE PLJEVLJA NEMA REALNU ALTERNATIVU