elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Okt 2021 - srna - OPSTRUKCIJE U KOMISIJI STAVLJAJU "BUK BIJELU" NA ČEKANjE

Rad Zajedničke komisije za koncesije, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane /HE/ "Buk Bijela" na Drini, zaustavljen je na samom početku jer je bošnjački član iz Komisije sa nivoa BiH osporio rješenje o imenovanju, piše "Glas Srpske".

Izvor lista rekao je da riječ o članu Komisije za koncesije BiH iz reda bošnjačkog naroda koji dolazi sa teritorije Srpske.

Prema podacima sa sajta Komisije, riječ je o Mensuru Šehagiću iz Vlasenice.

"Trenutno ne želi da učestvuje u radu Zajedničke komisije. Žalio se na rješenje, smatra da je nelegalno formirana Komisija, a pokrenuo je i upravni spor pred nadležnim institucijama na nivou BiH i sada čekamo epilog. Dok ne budemo u radu imali i tog sedmog člana, jer tako nalaže dio zakona koji definiše način formiranja Zajedničke komisije, vezane su nam ruke", rekao je sagovornik lista.

On je ukazao da nema mogućnosti da neko drugi bude imenovan jer su u sastav zajedničkog tijela predložena sva četiri člana iz Komisije na nivou BiH.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Zajednička komisija, u kojoj su rješenjima predloženi članovi iz Komisije sa nivoa BiH i iz Republike Srpske, treba da, prema odluci, stav zauzme do kraja oktobra, ali je sada to pod znakom pitanja jer su na sceni opstrukcije, piše list.

Iako prema zakonu treba da ima sedam članova, Komisija na nivou BiH trenutno broji četiri člana jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015, a i četvorici koja su ostala mandati su istekli u prethodnom periodu. Na sve to, procedura za izbor novih članova je nedavno pokrenuta, ali treba da prođe i Savjet ministara i parlament.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

5 Dec 2021 srna
NE VIDIM NIJEDAN RAZLOG DA PROJEKAT BUDE ZAUSTAVLJEN
3 Nov 2021 b92
SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće
4 Okt 2021 srna
OPSTRUKCIJE U KOMISIJI STAVLJAJU "BUK BIJELU" NA ČEKANjE
5 Avg 2021 srna
RS: USPJEŠNA REFORMA I INVESTICIJE U ELEKTRO-ENERGETSKOM SEKTORU
6 Jun 2021 srna
DRINA JE RIZNICA ELEKTRIČNE ENERGIJE OD KOJE BI KORISTI IMAO CIJELI REGION
31 Maj 2021 srna
ERS: IZGRADNjOM OBNOVLJIVIH IZVORA SAČUVATI NIŽU CIJENU ELEKTRIČNE ENERGIJE
17 Nov 2020 slobodnaevropa
RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH
7 Jun 2020 srna
RS:OBNOVLJENA EKOLOŠKA DOZVOLU ZA HE BUK BIJELA
10 Jun 2019 rsevropa
Ko bi opet Taru da pretvara u baru?