elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Sep 2021 - energetikanet - Hrvatska: Vlada u Sabor poslala novi Zakon o tržištu električne energije

Ministarstvo energetike i održivog razvoja u saborsku je proceduru pustilo konačni prijedlog Zakona o tržištu električne energije. Zakonom se propisuju zajednička pravila za proizvodnju, prijenos, distribuciju i skladištenje energije te opskrbu električnom energijom, zajedno s odredbama o zaštiti potrošača, radi stvaranja integriranog, konkurentnog, fleksibilnog, poštenog i transparentnog tržišta električne energije, stoji u nacrtu.

Zakonom se utvrđuju pravila koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje elektroenergetskog sektora Republike Hrvatske, posebno pravila o osnaživanju i zaštiti krajnjih kupaca, otvorenom pristupu integriranom elektroenergetskom tržištu, pristupu trećih strana infrastrukturi prijenosa i distribucije električne energije, zahtjevima za razdvajanjem operatora prijenosnog sustava i pravila o neovisnosti regulatornog tijela. Zakonom se nastoje osigurati prihvatljive i transparentne cijene i troškovi energije za krajnje kupce, visok stupanj sigurnosti opskrbe i neometan prijelaz na održiv energetski sustav s niskom razinom emisije ugljika.

Usvajanje ovog zakona preduvjet je, između ostaloga, i daljnjem razvoju obnovljivih izvora energije a sada se očekuje da će Vlada u proceduru pustiti i novi Zakon o obnovljivcima, kako bi se mogao raspisati prvi natječaj po premijskom modelu za veće proizvodne snage. U budućnosti će biti potrebne znatne investicije u elektroenergetsku mrežu koja će omogućiti da ona do 2026. bude sposobna podnijeti 1500 MW iz novih obnovljivih izvora, što je udvostručavanje investicija u HEP – Operatoru distribucijskog sustava i Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

14 Okt 2021 novosti
AUSTRIJANCI BI DA UGASE KRŠKO
11 Okt 2021 srna
ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI
9 Okt 2021 danas
Hrvatska: Potrbno više solarnih panela na krovovima
6 Okt 2021 energetikanet
NE Krško već 40 godina dio elektroenergetskog sustava
15 Sep 2021 b92
Ako bi sva vozila prešla na struju, država bi štedela milijardu evra godišnje
26 Avg 2021 energetikanet
I Slovenija uvozi električnu energiju
5 Jul 2021 energetikanet
Hrvatska se uključuje u Savez za proizvodnju energije bez ugljena
9 Apr 2021 euractiv
Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU
31 Jan 2021 ems
Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope