elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

5 Avg 2021 - srna - RS: USPJEŠNA REFORMA I INVESTICIJE U ELEKTRO-ENERGETSKOM SEKTORU

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da reforma i nove investicije u elektro-energetskom sektoru stvaraju uslove za velike rezultate u ovoj oblasti koja treba da bude nosilac razvoja Srpske.

"U ovoj će se godini vidjeti prinos u budžet Republike Srpske po tom osnovu, koji će uvećati vrijednost bruto domaćeg proizvoda. Vrlo je značajno da svi zaposleni u elektro-energetskom sektoru shvate značaj velike reforme i daju svoj doprinos njenom uspjehu", rekao je Đokić na obilježavanju krsne slave preduzeća "Elektro-Bijeljina" - Svetog proroka Ilije.

On je istakao da će reforma obezbijediti i sigurnost i kvalitet u isporuci električne energije, na zadovoljstvo građana i privrede u Srpskoj.

"Nazad se ne može, nego naprijed moramo i moramo elektro-energetski sektor iskoristiti na najbolji način kako bi bio nosilac ekonomskog rasta i razvoja Republike Srpske", poručio je Đokić.

Kao najvažnije projekte u toku Đokić je naveo gradnju hidroelektrana "Dabar", što je investicija od 600 miliona evra i "Buk bijela" od 200 miliona evra, koja se realizuje zajedno sa "Elektroprivredom" Srbije, a uskoro počinje izgradnja hidroelektrana "Bistrica", vrijedna 100 miliona evra, solarne elektrane u Trebinju velike snage i vjetroelektrane kod Berkovića.

Đokić je rekao da će do kraja godine biti usvojen novi zakon o energetskoj efikasnosti, koji će osigurati kvalitetniji obim podsticaja u ovaj sektor.

On je pohvalio rad novog direktora "Elektro-Bijeljine" Marka Mihajlovića i ovog preduzeća, koje je jedno od većih elektrodistributivnih preduzeća u Republici Srpskoj nakon organizacionog prestrukturisanja elektro-energetskog sistema.

Mihajlović je u izjavi novinarima ukazao na pozitivno poslovanje "Elektro-Bijeljine" sa pozitivnim rezultatom od 100.000 KM u ovoj godini, uz isplaćene sve poreze i doprinose.

"U prvoj polovini godine realizovali smo brojne projekte, investirali više od pet miliona KM i nastavljamo sa modernizacijom distributivne mreže, smanjenjem distributivnih gubitaka i ulaganjem u kapitalne projekte kako bi pružili što bolje usluge korisnicima", rekao je Mihajlović.

On je napomenuo da "Elektro-Bijeljina" pokriva dva grada i 11 opština u Republici Srpskoj sa 110.000 korisnika električne energije.

Predsjednik Sindikalne organizacije u preduzeću Milan Lukić rekao je da su uspješno prošli kroz zahtjevan period rada u uslovima pandemije virusa korona i reorganizacije u sistemu.

Prema njegovim riječima, broj radnika smanjen je za trećinu, uz obezbijeđene otpremnine, i sada je u "Elektro-Bijeljini" zaposleno 600 radnika, a u naredne dvije do tri godine taj broj bi trebao biti smanjen na 500, što je optimum po evropskim standardima.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

8 Avg 2022 srna
UGRADNjOM SOLARNIH PANELA NA KUĆE DO MANjIH RAČUNA ZA STRUJU
23 Jun 2022 blic
BiH jedina u regionu ima višak električne energije
22 Jun 2022 novosti
Dodik najavio izgradnju dve elektrane na gas
3 Jun 2022 blic
RS: Struja NEĆE POSKUPETI, ali bi računi mogli biti veći
27 Maj 2022 srna
RS: BEZ POSKUPLJENjA STRUJE U OVOJ GODINI
11 Apr 2022 srna
ERS GRADI NOVIH 30 ODSTO KAPACITETA
19 Mar 2022 blic
RS: MILIJARDU EVRA U NOVE ELEKTRANE
13 Mar 2022 srna
Srpska garantuje elektroenergetsku stabilnost
14 Feb 2022 blic
NEMA PRIVATIZACIJE ERS