elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

19 Jul 2021 - 021 - Izdata prva dozvola za drugi blok nuklearne elektrane Krško

Vlada Slovenije je dala "energetsku dozvolu" za planiranje i izgradnju drugog bloka nuklearne centrale Krško. To je početak dugoročnog procesa u kojemu će se za taj projekt tražiti šira društvena saglasnost, izjavio je danas u Ljubljani ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

Agencija HINA je prenela da je dozvola data firmi GEN-I - državnoj kompaniji koja upravlja slovenačkim udelom u nuklearnoj centrali, što je tek prvi korak za niz potrebnih dozvola za tu planiranu investiciju, kazao je Vrtovec na konferenciji za novinare s Martinom Novšakom, direktorom GEN-I.

"Ovo još nije konačna odluka o toj investiciji nego važan prvi korak", kazao je.

Okvirno, računa se da bi koštala oko pet milijardi evra, a GEN-I bi je finansirao svojim prihodom od prodaje električne energije, a uz to kreditima i obveznicama, no ne isključuje se ni mogućnost učestvovanja drugih partnera u projektu.

Slovenija je izgradnju drugog bloka, po rečima ministra, stavila u dugoročne planove jer bi time osigurala ispunjenje kriterijuma EU za postizanje "klimatske neutralnosti", smanjila bi bilans fosilnih goriva u proizvodnji električne struje i zavisnost od uvoza te vrste energije.