elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

19 Jul 2021 - srna - SRPSKA ĆE I DALJE BITI FAKTOR U ENERGETSKOM SEKTORU U REGIONU

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da je cilj da Srpska i dalje bude faktor u energetskom sektoru regiona s obzirom na svoje kapacitete i planove u tom smislu.

"Najvažniji plan je razvoj našeg energetskog sistema, te izgradnja novih proizvodnih objekata, ali i unapređenje načina upravljanja energijom nakon što je proizvedemo i distribuišemo krajnjem potrošaču i korisnicima", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci uoči tematske stručne rasprave "Distributivna djelatnost – izazovi na novom putu", koju organizuje resorno ministarstvo.

On je istakao da je energetski sistem Srpske ozbiljno krenuo u proces tranzicije, kao i u restrukturisanje javnog preduzeća "Elektroprivreda Srpske".

Đokić je rekao da je u pet distributivnih firmi ovog velikog preduzeća sproveden proces restrukturisanja i reorganizacije, odnosno da su razdvojene djelatnosti – proizvodna, mrežna i snabdijevanje.

"To je sada nova konfiguracija odnosa u našem energetskom sistemu, što u prvim mjesecima primjene daje pozitivne rezultate. Naravno, sistem je potrebno i dalje dograđivati i popravljati u smislu unapređenja poslovanja", rekao je Đokić.

On je najavio da u narednom periodu slijedi i restrukturisanje proizvodnih preduzeća po sličnom modelu.

"Meni je važno da smo kao Vlada imali hrabrosti donijeti novi Zakon o električnoj energiji, a završna faza primjene ovog akta krenuće početkom naredne godine. U tom smjeru, imali smo intenzivne odnose i dobru komunikaciju sa našim partnerima i organizacijama iz međunarodne zajednice poput Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/", naveo je on.

Đokić je dodao da je važna saradnja bila i sa Sekretarijatom Energetske zajednice na planu sprovođenja smjernica i direktiva EU, a sve sa ciljem da se energetski sektor regiona uskladi sa standardima i da u budućnosti funkcioniše na tržišnim principima.

Direktor Projekta asistencije energetskom sektoru USAID-a Mak Kamenica rekao je da je cilj usklađivanje energetskog sektora u BiH sa propisima EU radi povezivanja regionalnih tržišta, kao i da lokalni potrošači mogu birati od koga i po kojim uslovima žele kupovati struju.

"`Elektroprivreda Srpske` je prva u BiH koja je krenula u proces razdvajanja djelatnosti, a slično će uslijediti i u Federaciji BiH", rekao je Kamenica.

Cilj današnje stručne rasprave jeste da se rasvijetle svi aspekti zakonom propisanog nivoa nezavisnosti operatora distributivnih sistema, kroz iskustva kompanija u okruženju koja su već prošla proces razdvajanja djelatnosti.

Učesnici ovog skupa su i predstavnici rukovodstva "Elektroprivrede Srpske", Regulatorne komisije za energetiku Srpske, EBRD-a u BiH, operatora distributivnih sistema iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Gruzije i drugi.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

8 Avg 2022 srna
UGRADNjOM SOLARNIH PANELA NA KUĆE DO MANjIH RAČUNA ZA STRUJU
23 Jun 2022 blic
BiH jedina u regionu ima višak električne energije
22 Jun 2022 novosti
Dodik najavio izgradnju dve elektrane na gas
3 Jun 2022 blic
RS: Struja NEĆE POSKUPETI, ali bi računi mogli biti veći
27 Maj 2022 srna
RS: BEZ POSKUPLJENjA STRUJE U OVOJ GODINI
11 Apr 2022 srna
ERS GRADI NOVIH 30 ODSTO KAPACITETA
19 Mar 2022 blic
RS: MILIJARDU EVRA U NOVE ELEKTRANE
13 Mar 2022 srna
Srpska garantuje elektroenergetsku stabilnost
14 Feb 2022 blic
NEMA PRIVATIZACIJE ERS