elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

28 Jun 2021 - vijesti - EPCG planira plutajuću solarnu elektranu na Slanom jezeru

U saradnji sa kredibilnim partnerima, iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) planiraju da na Slanom jezeru u Nikšiću izgrade plutajuću solarnu elektranu, saopšteno je iz te kompanije.

Kazali su da su opredijeljeni da dominantno ulažu u razvoj zelene energije, a izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin ističe da treba uzeti u obzir i činjenicu da gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, budući da se ono, kako kaže, nalazi u vlasništvu njihove kompanije.

"Upravo ovo jezero pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, s obzirom na to da Crna Gora, kao zemlja male površine i specifične geografske konfiguracije, ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela, a i samo Slano, za razliku od Krupca, nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića", kazao je on.

Rovčanin navodi da bi projekat izgradnje plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano bio usklađen sa smjernicama za ublažavanje negativnog uticaja obnovljivih izvora energije na biodiverzitet, koje je objavio Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

"Ovakav potez bi, u krajnjem, bio u skladu sa temeljnim određenjem Elektroprivrede Crne Gore, prema kome je neupitna opredijeljenost ka investiranju u razvoj zelene energije. Sigurni smo u to da će ovaj i slični projekti biti od višestruke koristi, kako za osavremenjivanje proizvodnih kapaciteta naše kompanije, tako i za energetsku stabilnost cijele države, uz podrazumijevajuću posvećenost brizi o kvalitetu životne sredine“, rekao je on.

U saopštenju EPCG se navodi da su za izgradnju plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru zainteresovane kompanije iz Danske.

"Taj podatak ima naročito izraženu vrijednost, ako se ima u vidu činjenica da je ta zemlja, upravo zahvaljujući kvalitetnom djelovanju svojih kompanija iz građevinskog i energetskog sektora, odavno potvrdila sposobnost u razvijanju zelene energije i to na ekonomski efikasan, a po ljude i okolinu bezbjedan način", objasnio je Rovčanin.

Slano jezero je vještačka akumulacija u zapadnom dijelu Nikšićkog Polja, izgrađeno sredinom prošlog vijeka za potrebe hidroenergetskog sistema "Perućica“". Zahvata površinu od 8.89 km2. Dugo je i do 4,4 kilometra, a duboko 18 metara.

Iz EPCG su pojasnili da su plutajuće solarne elektrane relativno nov fenomen, a da brojne studije potvrđuju da su 12,5 odsto efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na solarnim panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu.

"U Albaniji je na akumulacionom jezeru Vau i Dejes, izgrađena plutajuća solarna elektrana snage 12,9 MW, a neophodna sredstva, u iznosu od 9,1 milion eura, obezbijeđena su iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)", saopštili su oni.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

11 Avg 2022 danas
Izgradnja HE na Zapadnom Balkanu biće sve teža i rizičnija
8 Avg 2022 srna
UGRADNjOM SOLARNIH PANELA NA KUĆE DO MANjIH RAČUNA ZA STRUJU
6 Jul 2022 srna
U TOKU PRIPREMA PROGRAMA ZA POSTAVLJANjE SOLARNIH PANELA NA KROVOVE
6 Jul 2022 euractiv
Mađarska prva u EU po udelu solarne energije
6 Jul 2022 explorernews
Komšije grade gigantski solarni park
29 Jun 2022 srna
VELIKI ZNAČAJ PROGRAMA UGRADNjE MALIH SOLARNIH POSTROJENjA
18 Jun 2022 energetikanet
Mađarska odbija priključiti nove velike obnovljivce
15 Jun 2022 energetikanet
Sunčana elektrana na području opštine Grude
12 Jun 2022 srna
ENERGETSKI RAZVOJ KROZ KORIŠTENjE SNAGE VODE, VJETRA I SUNCA