elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

28 Jun 2021 - vijesti - EPCG planira plutajuću solarnu elektranu na Slanom jezeru

U saradnji sa kredibilnim partnerima, iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) planiraju da na Slanom jezeru u Nikšiću izgrade plutajuću solarnu elektranu, saopšteno je iz te kompanije.

Kazali su da su opredijeljeni da dominantno ulažu u razvoj zelene energije, a izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin ističe da treba uzeti u obzir i činjenicu da gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, budući da se ono, kako kaže, nalazi u vlasništvu njihove kompanije.

"Upravo ovo jezero pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, s obzirom na to da Crna Gora, kao zemlja male površine i specifične geografske konfiguracije, ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela, a i samo Slano, za razliku od Krupca, nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića", kazao je on.

Rovčanin navodi da bi projekat izgradnje plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano bio usklađen sa smjernicama za ublažavanje negativnog uticaja obnovljivih izvora energije na biodiverzitet, koje je objavio Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

"Ovakav potez bi, u krajnjem, bio u skladu sa temeljnim određenjem Elektroprivrede Crne Gore, prema kome je neupitna opredijeljenost ka investiranju u razvoj zelene energije. Sigurni smo u to da će ovaj i slični projekti biti od višestruke koristi, kako za osavremenjivanje proizvodnih kapaciteta naše kompanije, tako i za energetsku stabilnost cijele države, uz podrazumijevajuću posvećenost brizi o kvalitetu životne sredine“, rekao je on.

U saopštenju EPCG se navodi da su za izgradnju plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru zainteresovane kompanije iz Danske.

"Taj podatak ima naročito izraženu vrijednost, ako se ima u vidu činjenica da je ta zemlja, upravo zahvaljujući kvalitetnom djelovanju svojih kompanija iz građevinskog i energetskog sektora, odavno potvrdila sposobnost u razvijanju zelene energije i to na ekonomski efikasan, a po ljude i okolinu bezbjedan način", objasnio je Rovčanin.

Slano jezero je vještačka akumulacija u zapadnom dijelu Nikšićkog Polja, izgrađeno sredinom prošlog vijeka za potrebe hidroenergetskog sistema "Perućica“". Zahvata površinu od 8.89 km2. Dugo je i do 4,4 kilometra, a duboko 18 metara.

Iz EPCG su pojasnili da su plutajuće solarne elektrane relativno nov fenomen, a da brojne studije potvrđuju da su 12,5 odsto efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na solarnim panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu.

"U Albaniji je na akumulacionom jezeru Vau i Dejes, izgrađena plutajuća solarna elektrana snage 12,9 MW, a neophodna sredstva, u iznosu od 9,1 milion eura, obezbijeđena su iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)", saopštili su oni.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

20 Sep 2021 vijesti
TE PLJEVLJA NEMA REALNU ALTERNATIVU
23 Avg 2021 novaekonomija
Nova solarna elektrana u Sloveniji
18 Avg 2021 vijesti
CG: Izvještaj o stanju u energetskom sektoru za 2020.
9 Avg 2021 vijesti
Neto dobit EPCG za pola godine 17,1 miliona eura, a CGES-a 8,6 miliona eura
9 Avg 2021 novaekonomija
Bugarska do 2025-te menja ugalj čistijim energentima
5 Avg 2021 srna
RS: USPJEŠNA REFORMA I INVESTICIJE U ELEKTRO-ENERGETSKOM SEKTORU
26 Jul 2021 b92
Gde će biti najveća solarna elektrana na Balkanu?
19 Jul 2021 energetikanet
Počela je gradnja najveće fotonaponske elektrane u Sloveniji
5 Jul 2021 balkangreenenergy
Severna Makedonija prva u regionu odredila godinu napuštanja uglja