elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

28 Jun 2021 - energetikanet - Slovenija napušta ugljen uz pomoć EU fondova

Ministar infrastrukture Jernej Vrtnovec i državni tajnik Blaž Košorok govorili su o početnim točkama za slovenskog koncepta energije o budućnosti slovenske energije. U tom smislu, privučeno je mnogo pozornosti izlasku Slovenije iz energetike bazirane na ugljenu, koja je, prema riječima ministra, treba biti usvojena ove godine: "U završnoj fazi je međuresorna koordinacija, nacionalne strategije koja predviđa da će Slovenija napustiti industriju ugljena u 2033. godine. S odlukom Vlade Slovenija će se pridružiti velikoj većini država članica Europske unije, koje su već usvojile odluku. U ovom trenutku je presudno odrediti godišnjicu izlaza iz ugljena, jer se obvezuje ispunjavanju ekoloških obveza Europskoj uniji i Zelenog sporazuma, jer određivanje godine dopušta apsorpciju europskih fondova za gospodarsko restrukturiranje, inače se oni gube. Strategija je samo početak rada ili ključna politička orijentacija, a provedba ciljeva Strategije bit će dugotrajan proces", rekao je ministar Vrtnovec.

Temelj su fondovi EU

Strategija za ekonomsko restrukturiranje Savinjsko-Šaleška regije temeljila se na dobivanju 235 milijuna europskih fondova iz Europskog fonda za fer tranziciju i konačnu ulaganje od milijardu eura za sveobuhvatno restrukturiranje gospodarstva. Na taj način, cilj ministarstva je brinuti se za svakog zaposlenika, čime se sprječava negativne društvene i ekonomske posljedice zatvaranja rudnika u Velenju.

Državni tajnik Blaž Košurok naglasio je u raspravi da slovenski energetski sektor još nije bio u tom položaju: "Pouzdana i učinkovita opskrba električnom energijom je ključna za Sloveniju. Sa svim dionicima bit će potrebno zaključiti društveni sporazum o budućnosti slovenske energije. Koncept energetike Slovenije ne bi trebao biti samo zbirka želja i mrtvih slova na papiru. "

Budućnost NE Krško

Ministar je rekao da se odluka o eventualnoj gradnji novog bloka NE Krško može izdati temljem nove klimatske strategije koja će biti uskoro donesena u parlamentu. Aktivnosti na gradnji skladišta suhog radioaktivnog istrošenog goriva u Vrbini napreduju prema planu, što je ključni preduvjet za osiguranje produljenja rada NE Krško, objavio je Naš stik.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

8 Nov 2021 euractiv
Rumunija sa SAD gradi modularnu nuklearnu centralu
1 Okt 2021 aljazeera
Kinesko ‘ne’ uvertira u kraj projekta od 750 miliona eura
9 Avg 2021 novaekonomija
Bugarska do 2025-te menja ugalj čistijim energentima
5 Jul 2021 balkangreenenergy
Severna Makedonija prva u regionu odredila godinu napuštanja uglja
26 Apr 2021 novaekonomija
Grčka zatvara poslednju termoelektranu 2025. godine
1 Apr 2021 euractiv
Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija
18 Feb 2021 dw
Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo
6 Feb 2021 vijesti
Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022.
21 Okt 2020 analitika
TE Pljevlja: 38 godina uspješnog rada