elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

16 Feb 2021 - energetikanet - Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju

Na osnovi nedavno potpisanog sporazuma, Sjevernoj Makedoniji će na raspolaganju biti 2,4 mil. eura bespovratnih sredstava iz Njemačke za izradu tehničkih studija i dokumenata za ulaganja u obnovljive izvore. No, to nije sve, jer kako je napomenuo makedonski premijer Zoran Zaev: "Te nam bespovratne pomoći na raspolaganje daju i dodatnih 80,5 mil. eura povoljnih kredita za izgradnju energetskih objekata." Premijer Zaev je tom prigodom također iskazao zahvalnost Njemačkoj za podršku koju daje posljednjih 20 godina za razvojne projekte u ukupnom iznosu većem od 500 mil. eura, od čega je više od 50% u energetici.

Spomenuti sporazum potpisale su njemačka Kreditna banka za obnovu (KfW) i makedonska elektroenergetska tvrtka ESM. Time je u Sjevernoj Makedoniji napravljen još jedan korak prema ispunjavanju ciljeva postavljenih u Strategiji energetskog razvoja do 2040. godine. To će osnažiti posvećenost provedbi zelenog scenarija kao najprihvatljivijeg za razvoj zemlje i time će se ubrzati energetska tranzicija, primjena obnovljivih izvora, zamjena ugljena prirodnim plinom i dugoročno smanjenje emisija.

Dio tih sredstava bit će iskorišten za gradnju sunčanih elektrana snaga čak 140 MW u sklopu Rudarsko-energetskog kompleksa Bitola koji uključuje TE Bitola i obližnje rudnike, treću fazu projekata sanacije makedonskih hidroelektrana, izgradnju VE Miravci, osuvremenjavanje i nadogradnju energetskog kompleksa u naselju Gazi Baba pokraj Skopja i solarno grijanje u Bitoli, objavio je ESM.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

1 Apr 2021 euractiv
Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija
8 Dec 2020 b92
Bugarska i Severna Makedonija integrišu berze elektične energije
11 Nov 2019 b92
CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače
7 Mar 2018 dw
Zagađenje ne poznaje državne granice
9 Feb 2017 euractiv
Druga letnja škola o energetici
15 Jun 2015 energyobserver
KAKO MODERNIZOVATI MAKEDONSKU TE OSLOMEJ?
29 Apr 2015 euractiv
EZ traži od Makedonije da liberalizuje tržište str
23 Mar 2015 energetikanet
Moguć višak EE kapaciteta na Balkanu
1 Mar 2015 energyobserver
Makedonija: Elektrane pod znakom pitanja