elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

31 Jan 2021 - energetikanet - Do 2026. blok 1 TE Bitola prelazi na plin

Makedoska elektroenergetska tvrtka ESM do 2026. godine namjerava isključiti blok 1 u TE Bitola. Razlog je jednostavan: postojeći blok koji kao energent koristi ugljen pregradit će se u termoelektranu na plin, odnosno kogeneracijsko postrojenje snage 250 MW. Pri tome će se, uz proizvodnju električne energije, proizvoditi i toplinska energija za pokrivanje potreba toplinarskog sustava u Bitoli. Sve to je najavio generalni direktor ESM-a, Vasko Kovačevski na stručnom skupu pod nazivom Vizija za energetsku tranziciju 2040. godine.

Na preostale dvije jedinice najvećem energetskom postrojenju u Sjevernoj Makedoniji do 2023. godine provest će se temeljito osuvremenjavanje. Uz to, na njima će se do 2026. ugraditi sustavi za potpuno odsumporavanje i dekarbonizaciju čime će se produljiti vijek trajanja, ali i poboljšati ekološka prihvatljivost i udovoljiti europskim standardima.

No, to nije sve jer ESM namjerava u cijelosti zatvoriti drugu makedonsku termoelektranu na ugljen. Tako će se umjesto TE Oslomej pokraj Kičeva izgraditi sunčana elektrana instalirane snage 100 MW, a taj je projekt već započeo. Uz to, za primjenu plina kao energenta bit će prilagođena još jedna makedonska termoelektrana. Riječ je o TE Negotino koja nije u vlasništvu ESM-a i koja je kao gorivo koristila mazut i već je neko vrijeme izvan pogona, a sada će biti pregrađena u termoelektranu na plin.

Planovi ESM-a uključuju i nastavak projekata u području obnovljivih izvora. Tako će se povećati snaga VE Bogdanci, a nastavit će s ulaganjima u VE Miravci, dok će se sunčane elektrane graditi u blizini svih postojećih proizvodnih pogona, najavio je ESM.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

11 Okt 2021 energetikanet
Sjeverna Makedonija se okreće ugljenu da spriječi rast cijena struje
5 Jul 2021 balkangreenenergy
Severna Makedonija prva u regionu odredila godinu napuštanja uglja
1 Apr 2021 euractiv
Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija
8 Dec 2020 b92
Bugarska i Severna Makedonija integrišu berze elektične energije
11 Nov 2019 b92
CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače
7 Mar 2018 dw
Zagađenje ne poznaje državne granice
9 Feb 2017 euractiv
Druga letnja škola o energetici
15 Jun 2015 energyobserver
KAKO MODERNIZOVATI MAKEDONSKU TE OSLOMEJ?
29 Apr 2015 euractiv
EZ traži od Makedonije da liberalizuje tržište str