elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Okt 2020 - b92 - Trebinje: Solarna elektrana na mreži do 2022.

Vlada Republike Srpske dodelila je koncesiju za za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović potpisali su danas ugovor o dodeli koncesije za izgradnju solarne elektrane Trebinje 1 na području grada Trebinja, preneo je Radio Trebinje.

Prema rečima Đokića, Vlada RS je na osnovu prethodno sprovedenog postupka u skladu sa zakonom o koncesijama, donela odluku i dodelila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, piše SEEbiz.

"Ova solarna elektrana je planirana da ima snagu 72,92 megavata i okvirne procenjene vrednosti je 100.750.000 КM ( oko 51, 5 miliona evra). Ministarstvo je uradilo strategiju razvoja energetike u RS, kojom je planirano da se u RS do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata, a jedna od njih je i ova solarna elektrana na području grada Trebinja", istakao je Đokić.

On je dodao da je planirano da elektrana do 2022. godine bude na mreži i da je na ovaj način Vlada RS dala izuzetan doprinos i podršku razvoju Trebinja.

"Кada bude na mreži, elektrana će konstantno ostvarivati prihode, a od dela prihoda će biti plaćena i koncesiona naknada, od koje će 500.000 КM ići u budžet grada Trebinja sve vreme koliko će elektrana da radi. Кoncesioni ugovor zaključen je na period od 50 godina, što znači da će 50 godina Trebinje imati konstantne prihode od rada ove elektrane, a 5 miliona КM će ići u budžet RS", rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da će u periodu izgradnje elektrane biti angažovan veliki broj radnika sa ovog područja.

"To pokazuje visok nivo odgovornosti vlasti RS prema građanima i svakom području Republike, posebno prema području Hercegovine, gde je pored ove solarne elektrane u planu da se grade i drugi energetski objekti, a neki od njih su već u toku, kao što je Hidroelektrana Dabar. Očekujemo da se u narednim danima završe sve administrativne radnje i da oko 1. novembra počne izgradnja vetroelektrane Grebak kod Nevesinja. To je takođe nova investicija od nekih 80 miliona evra od koje će nakon što se elektrana izgradi, direktnu korist imati opština Nevesinje, negde oko milion maraka koncesione naknade na godišnjem nivou", naveo je Đokić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je istakao da je ovo preduzeće isključivo opredeljeno da gradi nove objekte iz obnovljivih izvora, a solarna elektrana Trebinje 1 je jedan od tih objekata.

"Ovo je peti značajan projekat ERS-a i Vlade RS u obnovljivim izvorima. Ova elektrana će imati velike benefite i po elektroenergetski sistem, proizvodiće godišnje 100 gigavat-časova električne energije. Solarna elektrana će zapošljavati određen broj ljudi jer će morati da se napravi sistem održavanja, jer njena površina je preko 120 hektara na Zubačkom platou", rekao je Petrović.

On je dodao da je urađeno mnogo posla pre potpisivanja koncesionog ugovora, a sada sledi dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, lokacijskih uslova i nakon toga dobijanje građevinske dozvole.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

13 Jan 2022 ecoportal
Crna Gora: Bilans električne energije
6 Jan 2022 srna
POTPISAN UGOVOR O KONCESIJI ZA IZGRADNjU SOLARNE ELEKTRANE "NEVESINjE"
29 Nov 2021 novaekonomija
Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj
22 Nov 2021 energetikanet
Slovenija bez novog bloka u Krškom ne može ostvariti klimatske ciljeve
17 Nov 2021 b92
Turska: solarna elektrana veličine 4.600 fudbalskih terena
3 Nov 2021 b92
SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće
1 Nov 2021 dan
Projekat „Solari 3000+ i 500+” daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji
11 Okt 2021 srna
ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI
9 Okt 2021 danas
Hrvatska: Potrbno više solarnih panela na krovovima