elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Sep 2020 - energetikanet - U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW

U Sloveniji se u sklopu projekta Sincro.Grid koji provode Hrvatska i Slovenija gradi baterija za skladištenje električne energije kapaciteta 5 MW za pametne mreže, a nedavno je dovršen i kondenzator za kompenzaciju reaktivne energije. Sincro.Grid je na svom webu najavio je da su započeti građevinski radovi u mjestu Pekre kraj Maribora, te da će trafostanica dobiti bateriju čiji kapacitet omogućuje vremijeme pohrane električne energije do pet sati, odnosno ukupno 25 MWh. Ovaj europski projekt od zajedničkog interesa dodan na popis prije pet godina, uključuje instalaciju još jedne jedinice iste snage, također u Sloveniji.

Kondenzator

Prošli mjesec završen je kondenzator fiksne snage ili jalove energije od 100 MVAr u trafostanici Divača, nedaleko od granice s Italijom. Pothvat su pokrenuli operateri distribucijskog i prijenosnog sustava Slovenije SODO, odnosno ELES i Hrvatske - HEP ODS i HOPS. Oni uvode napredne tehnologije za učinkovitije korištenje električne mreže u obje zemlje i djeluju sinergijski.

Dinamički sustav

Unutar Sincro.Grida uspostavit će se dinamički sustav za predviđanje operativnih ograničenja i bolju uporabu dalekovoda i transformatora. Virtualni prekogranični kontrolni centar optimizirat će gubitke i poboljšati praćenje i predviđanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Kondenzatorska baterija s dodatnim krugom prigušenja u Divači, tip MSCDN (mehanički preklopljeni kondenzator s prigušivačkom mrežom), prvi je kapacitivni uređaj u Sloveniji za regulaciju napona. Inženjeri sada rade na 400-kilovoltnom dalekovodnom polju, pa je spajanje sustava na mrežu planirano za decembar.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

6 Jun 2021 euractiv
Grčka Astipalea postaje pametno zeleno ostrvo
31 Maj 2021 srna
ERS: IZGRADNjOM OBNOVLJIVIH IZVORA SAČUVATI NIŽU CIJENU ELEKTRIČNE ENERGIJE
14 Sep 2020 energetikanet
U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW
27 Jul 2017 blic
AUTOMOBIL NA STRUJU u RS
22 Nov 2014 seebiz
HEP do 2019. u obnovu HE ulaže 2,1 milijardu kuna