elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

6 Avg 2020 - analitika - CG: Pad potrošnje i cijena električne energije

Pandemija virusa kovid-19 za posljedicu je imala drastičan pad potrošnje električne energije, što je uticalo i na pad svih berzanskih roba na tržištima, kao i na pad cijena struje, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom u ECPG Darko Krivokapić. On navodi da je takva situacija odgovarala državnoj energetskoj kompaniji.

“Smanjena potrošnja za posljedicu je imala manju potražnju, pa samim tim i niže cijene na tržištima. Pad cijena, naročito tokom drugog kvartala, nam je pogodovao, jer zbog deficita električne energije, EPCG je u ovom periodu na strani uvoza koji je bio izraženiji zbog loših hidroloških prilika i manje proizvodnje iz hidroelektrana”, objasnio je Krivokapić u izjavi za list Elektroprivreda.

Prema njegovim riječima, ostvarene cijene su u prosjeku bile na nivou 33,57 eura po megavatsatu, što je pad od 30 odsto.

“Ovaj pad bi bio drastičniji da su hidrološke prilike bile na nivou prosjeka, tj. da je proizvodnja iz hidroelektrana bila na nivou koji je planiran”, rekao je Krivokapić, dodajući da je EPCG spremno dočekala ljeto.

Završen remont u HE Piva investirano oko 10 miliona eura

Elektroprivreda Crne Gore privodi kraju kapitalni remont i revitalizaciju još jednog agregata Hidroelektrane „Piva“ kojoj će se produžiti radni vijek za još četrdesetak godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost i pouzdanost u funkcionisanju.

Investicioni ciklus za našu najveću elektranu vrijedan je blizu 17 miliona eura i kontinuirano se, između ostalog, radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Do sada je uloženo oko 10 miliona eura, prenosi PR Centar.

Revitalizacija generatora A1 završena je 2017. godine, a nakon kapitalnog remonta i revitalizacije, do kraja jula u rad će biti pušteni i drugi generator. Vrijednost te investicije je pviše od dva miliona eura.

Direktor HE „Piva“ Dragomir Blagojević kazao je da su izvršeni zahtjevni i složeni radovi na generatoru i radovi na turbinskoj opremi.

- Cilj nam je da se realizacijom projekata produži radni vijek elektrane za još četrdesetak godina i da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u funkcionisanju ovog, za crnogorski elektro-energetski sistem, izuzetno važnog objekta, u dužem periodu - istakao je Blagojević.

EPCG je saizvođačem, JV Litostroj Power iz Slovenije i ABB iz Italije zaključila Ugovor u vrijednosti od preko 10 miliona eura za rekonstrukciju hidromašinske i elektro opreme agregata i postrojenja sopstvene potrošnje.

Vođa projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Piva Boško Božović rekao je da je ugrađena oprema nove generacije na sistemu za sopstvenu potrošnju hidroelektrane, zamjena turbinske regulacije na agregatu A2 i novisistem upravljanja agregatom.

- Ovom investicijoim postižemo veću bezbjednostrada elektrane, automatizacija upravljanja postrojenjima i elektranom u cjelini, osposobljavanje elektrane za moguće daljinsko vođenje tepružanje pomoćnih i sistemskih usluga za elektro energetski sistem Crne Gore - navodi Božović.

U okviru aktivnosti za 2021. godinu planiran je remont posljedenjeg trećeg generatora a poziv za javnu nabavku je raspisan.

HE „Piva“ je jedna od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu a u pogonu je od 1976. godine. Rekordnu proizvodnju od 1.286 GWh ostvarila je 2010. godine. Dobrim radom HE „Piva" je potvrdila da je veoma važna ne samo za Elektroprivredu, nego i opštinu i državu u cjelini, zbog čega menadmet EPCG nastavlja da ulaže u njeno održavanje i revitalizaciju.
VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

3 Sep 2020 analitika
Koncesioni akt za HE Komarnica uručen EPCG
23 Avg 2020 analitika
EPCG obilježava jubilej
9 Avg 2020 analitika
Investicija za povećanje snage HE “Perućica”
6 Avg 2020 analitika
CG: Pad potrošnje i cijena električne energije
27 Jul 2020 rtcg
Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja
26 Jul 2020 analitika
CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
29 Jun 2020 analitika
CG: Geološko istraživački radovi za vjetroelektranu Gvozd
25 Jun 2020 analitika
Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
7 Jun 2020 b92
Gradnja SE u Ulcinju počinje do kraja godine