elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

27 Jul 2020 - rtcg - Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja

Nevladina organizacija (NVO) Eko-tim podnijela je, ispred Platforme za pravednu tranziciju, inicijativu Elektroprivredi (EPCG) za objavljivanje studije ekonomske opravdanosti projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja. “U javnosti su se mogle čuti različite informacije o postojanju studije kojom se potvrđuje ekonomska opravdanost ovog projekta, nakon saopštenja NVO Eko-tim o nepostojanju studije izvodljivosti, te još nije jasno da li je bilo koja vrsta analize zaista urađena”, navodi se u saopštenju.

U Eko-timu smatraju iz tog razloga neprihvatljivim neobjavljivanje takve analize ukoliko ona postoji, a sa druge strane još neprihvatljivijom činjenicu da se tom projektu pristupilo na način da studija izvodljivosti nije ni urađena.

“Projekat ekološke rekonstrukcije je kapitalni projekat, sa dalekosežnim posljedicama ne samo po crnogorsku energetiku i životnu sredinu, nego i socio-ekonomske prilike u zemlji što dodatno obavezuje menadžment EPCG da detaljnije kroz pripremu studije izvodljivosti sagleda finansijsku i ekonomsku opravdanost ovog projekta”, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su podsjetili da je u oktobru prošle godine razvijena analiza pod nazivom Uticaj sistema trgovanja emisijskim kvotama (ETS) na poslovanje TE Pljevlja, koju je za potrebe NVO Eko-tim sačinio samostalni savjetnik za energetiku, Momir Škopelja.

“Kvalitet ovog dokumenta ogleda se u tome što je baziran na projekcijama kretanja cijena ugljen dioksida čija su osnova zadnje procjene Reutersa, projekcijama kretanja cijena električne energije iz studije SEERMAP iz 2017. godine, kao i procjeni sadašnjih troškova proizvodnje električne energije iz TE Pljevlja koju je uradila Energetska zajednica”, navodi se u saopštenju.

Iz Eko-tima su pozvali menadžment EPCG da objavi analizu kojom su sve projekcije najbitnijih troškova, prvenstveno proizvodnih i troškova CO2, i prihoda po osnovu prodaje struje uzete u obzir, a koje su pokazale finansijsku isplativost projekta za narednih 30 godina kako je to najavljeno iz EPCG.

“To je takođe vrlo upitno s obzirom na trenutnu situaciju i pritisak Evropske unije (EU) da se sve termoelektrane u EU zatvore između 2035. i 2040. godine”, zaključuje se u saopštenju.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

27 Jul 2020 rtcg
Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja
26 Jul 2020 analitika
CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
25 Jun 2020 analitika
Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
15 Apr 2020 b92
CG: U požarima uništeni i stubovi
26 Jan 2020 analitika
Obnovljivi izvori prioritet EPCG
1 Sep 2019 analitika
EPCG: Odobrena investicija za izgradnju VE Gvozd
25 Jul 2019 seebiz
CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
23 Jun 2019 analitika
EPCG: Elektrane proizvele 87,3 odsto planiranog
4 Mar 2019 seebiz
CG: OIE najveći potencijal