elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Jul 2020 - b92 - Česi uzeli 10 miliona evra, a ugradili oštećene delove

Elektrofiltersko postrojenje na termoelektrani u Ugljeviku u BiH ne funkcioniše i ispušta veću koncentraciju štetnih čestica od dozvoljenih. Postrojenje je je plaćeno oko 20 miliona maraka (10,2 miliona evra), ali je izvođač radova, češka firma ZVVZ Enven Engineering ugradila oštećenu opremu. Skupo plaćen sistem koji je najvećem državnom proizvođaču struje trebalo da reši problem sa velikim zagađenjem i ujedno smanji veliki pritisak javnosti i udruženja za zaštitu životne sredine, ne funkcioniše u punom kapacitetu i pored ogromnih ulaganja.

Naime, prema saznanjima Capital-a, nezadovoljni radom elektrofiltera, čelni ljudi rudnika i termoelektrane prisiljeni su da plate 200.000 maraka za izradu studije koja bi trebalo da odgovor šta treba da se uradi kako bi ovo postrojenje proradilo u punom obimu.

Plan je da se ide u izmene postojećeg projektnog rešenja, a da se zatim u etapama dođe do funkcionalnog sistema.

Bez efikasnog rada elektrofiltera ne može dobro da funkcioniše ni novoizgrađeni sistem za odsumporavanje plaćen 160 miliona maraka.

Naime, zadatak elektrofiltera je bio da smanji koncentracije čvrstih čestica ispod 50 miligrama po kubnom metru pre nego što dim i gasovi dođu u postrojenje za odsumporavanje. Međutim, kako se ispostavilo, to je nemoguća misija jer su vrednosti daleko iznad očekivanih i dozvoljenih.

U garancijskom testu koji je rađen prošle godine koncentracije čvrstih čestica na izlazu iz postrojenja su bile od 65,37 do 66,04 miligrama po metru kubnom. U januaru ove godine su bile i tri puta veće od dozvoljenih.

Uprava priznaje kako firma ZVVZ Enven Engineering iz Češke koja je projektovala postrojenje nije zadovoljila minimalne uslove koji su propisani.

Takođe, u dokumentu koji je u posedu Capital-a otkrivaju kako su Česi u elektrofiltersko postrojenje ugrađivali oštećenu opremu, zbog čega se pojavio i problem sa strujanjem plina i pritiskom.

"Uzrok većeg pritiska od nominalnog kroz EF postrojenje su oštećenja na opremi koju je izvođač radova isporučio i ugradio, a sve u sklopu garantnog perioda na postrojenju. Naime, pregledom postrojenja uočena su presisavanja na samom postrojenju i oštećenja kompenzatora koja su bila u sklopu isporuke opreme. Oštećenja na kompezatorima su bila tolika da čitava jedna strana na ulaznim kanalima nije imala zaptivanje u dužini od 15 metara što je povećalo protok dimnih gasova kroz elektrofiltersko postrojenje, a samim tim i smanjenje u snazi bloka TE Ugljevik", navode u jednom od dokumenata RiTE Ugljevika.

Podsećamo, Capital je u februaru ove godine otkrio informacije o problemima u radu elektrofiltera, nakon čega je uprava više puta pokušala da umanji značaj i razmere ovog problema.

Iz RiTE Ugljevik do objave teksta Capital nije dobio odgovor na pitanje da li su elektrofilteri i dalje u garantnom roku i ko će da snosi troškove budućih popravki.

Redakcija očekuje i odgovore o radu postrojenja za odsumporavanje, puštenog u probni rad u martu, a koje zavisi od dobrog rada elektrofiltera.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

15 Jul 2020 b92
Česi uzeli 10 miliona evra, a ugradili oštećene delove
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
9 Dec 2019 srna
TE Ugljevik najčistija elektrana u regionu
1 Apr 2019 blic
RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 blic
TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 Blic
ERS: KONAČNO BOLJA GODINA
7 Mar 2018 dw
Zagađenje ne poznaje državne granice
25 Dec 2017 blic
RS: Posledice izuzetno loše hidrološke godine
13 Nov 2017 ers
ERS: Proizvodnja u RiTE Gacko neće biti sporna