elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Jul 2020 - sputnik - Nova hidrocentrala na Dunavu

Posle neuspešnih pregovora sa Bugarskom o izgradnji hidrotehničkog kompleksa Turnu-Magurele-Nicopole, rumunska Hidroelektrika planira da gradi novu hidroelektranu na svom delu Dunava, u Macinu. Projekat je vredan 14 milijardi leja (nepune tri milijarde evra).

„Reč je o izuzetno ambicioznom projektu, koji zaista želimo, o izgradnji nove hidrocentrale na Dunavu. Do sada je bilo mnogo diskusija, dosta se pričalo o investiciji Turnu Magurele-Nicopole. Ali, prekogranična investicija uvek zahteva dogovor oba partnera. Otkrili smo da stvari ne idu onako kako smo želeli. Zato ćemo pokušati da iskoristimo rumunski hidroenergetski potencijal“, rekao je Bogdan Badea, generalni direktor rumunske kompanije Hidroelektrika na nedavno održanoj konferenciji o energetskim pitanjima, prenela je E-nergia.ro pisanje Agerpresa.

Nova hidrocentrala će biti završena 2030.

Badea nije iznosio detalje ali se, iz investicione strategiju kompanije Hidroelektrik, vidi da je reč o Macin hidroelektrani, koja je uključena u strategiju Rumunije. Kao godina puštanja u rad predviđena je 2030. Nova hidroelektrana treba da ima instalisani kapacite od od 380 megavata.
Kao prednosti realizacije hidroenergetskog kompleksa Macin pored toga što je reč o lokaciji na rumunskom delu Dunava, Badea navodi da će se električna energija proizvoditi iz obnovljivih izvora. Uz to, istovremeno će biti obezbeđena voda za hlađenje reaktora nuklearne elektrane Černa voda ali i zaštita od poplava i unapređenje rečnog saobraćaja.

U studiji izvodljivosti, koju Hidroelektrika namerava da uradi tokom naredne dve godine, treba detaljno da budu analizirane sve alternativne varijante. Rumuni ne kriju da im je najzanimljiviji projekat Islaz-Somovi, koja ima bolje tehničke i ekonomske pokazatelje od projekta Macin. Ali, kako piše portal www.emwsee.eu njen najveći nedostatak je što su neophodni dogovori sa susednim zemaljama, Bugarskom i delimično Srbijom.

Ono što Rumuni treba da obezbede je, naravno, finansiranje projekta. Hidroelektrika računa na privlačenje nepovratnih evropskih sredstava – 50 posto u ukupnoj vrednosti projekta iz sredstva evropskih fondova, kroz podršku iz Zelenog dogovora a ostatak da finasira iz sopstvenih izvora.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

16 Feb 2021 energetikanet
Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju
9 Feb 2021 blic
ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE
6 Feb 2021 vijesti
Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022.
2 Feb 2021 vijesti
EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura
29 Jan 2021 dw
Hrvatska zamalo Evropu ostavila u mraku
11 Jan 2021 energetikanet
NE Krško proizvela više od šest milijardi kWh
7 Jan 2021 nova
Počelo čiščenje otpada u Višegradu
6 Jan 2021 b92
Elektroprivreda BiH planira ulaganja od 870 miliona evra
29 Nov 2020 vijesti
EPCG: Potpisan ugovor o revitalizaciji trećeg agregata u HE Piva