elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

8 Jan 2020 - blic - ERS: ODLIČNI REZULTATI

Ova godina bila je veoma uspešna za Elektroprivredu RS, izgrađen je sistem za odsumoporavanje i filterski sistem na Termoelektrani Ugljevik, investicija vredna 90 miliona evra. Osim izgradnje kapitalnih projekata, odlični rezultati zabeleženi su i u proizvodnji električne energije, istaknuto je nakon danas održane Skupštine akcionara Rudnika i Termoelektrane Ugljevik. Skupštini je, kao predstavnik državnog kapitala prisustvovao i ministar industrije i energetike Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je podsetio da će u narednoj godini biti donesen zakon o električnoj energiji koji će podstaknuti potrebu reformisanja elektroprivrede kao sistema, u kojem važnu ulogu imaju i proizvodna preduzeća.

– Pravimo planove razvoje sistema elektroprivrede, izgradnju novih energetskih objekata kako u Ugljeviku, tako i drugim delovima RS. Uveran sam da će RS biti veliko gradilište sa stanovišta novih energetskih objekata, pre svega onih koji će imati hidroenergiju kao izvor ali i solarnih objekata, vetroelektrana. Pratićemo ono što je zacrtano Strategijom razvoja energetike RS do 2025. godine – precizirao je Đokić.

RiTE Ugljevik su važan segment Elektroprivrede jer proizvode 34 odsto električne energije u Srpskoj, podsetio je generalni direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović.

– Ostvarili smo najbolju proizvodnju u poslednjoj deceniji. Dnevno proizvodimo preko 6 GWh električne energije. I plan za iduću godinu smo usvojili i on će biti na ovogodišnjem nivou, odnosno 1650 GWh električne energije – precizirao je Stojanović.

Na pitanje da će struja u Srpskoj poskupjeti iduće godine, Đokić nije mogao odgovoriti. Pojasnio je da će donošenjem novog Zakona o električnoj energiji, Republika Srpska izaći na slobodno tržište koje će biti liberalizvano te da se mogu pojavljivati drugi dobavljači i snabdevači električnom cenom koji mogu da utiču na politiku cene, piše Srpskainfo.

– Do sada Vlada RS ni jedno proizvodno preduzeće nisu pokrenuli postupak za korekciju cena. Imajući u vidu velike investicije, poput projekta odsumporavanja na RiTE Ugljevik, potreba za korekcijom cena je realna. Kredit velike vrednosti se mora vraćati iz cene električne energije ali je za sada prerano o tome govoriti – naglasio je Đokić.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Feb 2020 blic
OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 blic
RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 blic
ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 rsevropa
Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 blic
HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 blic
RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 blic
TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 Blic
ERS: KONAČNO BOLJA GODINA