elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

29 Dec 2019 - blic - RS: Kupljeno tri puta više električne energije

Kapitalni remont RiTE “Gacko” i minimalna proizvodnja u HE “Trebišnjica” su osnovni razlozi zbog kojih je “Elektroprivreda RS” ove godine na tržištu kupila tri puta više električne energije nego prošle godine. Istovremeno je ovo javno preduzeće jedan i po puta manje viška električne energije za prodaju nego prošle godine. To potvrđuju podaci koje smo dobili iz “Elektroprivrede RS”, a presek je napravljen sa 21. decembrom ove godine.

Zaključno sa ovim datumom ERS je prodala nešto manje od 1.400 gigavat časova električne energije iz bilansnog viška i to za 74,03 miliona evra. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine je prodato gotovo 2.200 givata električne energije i to za 94,74 miliona evra, piše Srpskainfo.

Iz ovog se može zaključiti da su u ERS ove godine postigli znatno bolju prodajnu cenu u odnosu na 2018. godinu.

Inače, od ukupno prodate električne energije, 72 odsto se odnosi na kupce iz inostranstva i stranim kompanijama koje u BiH imaju kćerke firme, a ostatak je prodat Distriktu Brčko, Nezavisnom operatoru sistema u BiH i drugim dvema elektroprivredama u Bosni i Hercegovini.

U ovom preduzeću objašnjavaju da se trgovina električnom energijom zasniva na Elektroenergetskom bilansu, koji se usvaja odlukom Vlade RS, a realizuje se na SEEPEX berzi, bilateralnom tržištu i balansnom tržištu.

-Viškovi električne energije prodaju se posredstvom međunarodnih tendera na godišnjem, mesečnom, sedmičnom, dnevnom ili unutardnevnom nivou u zavisnosti od raspoloživog viška električne energije, koji se utvrđuje planovima rada- navode u ERS.

Istovremeno, ERS je u ovoj godini do 22. decembra kupila gotovo 358 gigavat časova električne energije za 21,91 milion evra. U istom periodu prošle godine je kupljeno 123,49 gigavata za 8,29 miliona evra, a što ukazuje da je prošle godine bila veća cena prilikom kupovine.

Inače, električna energiaj kupuje se u uslovima deficita proizvodnje, usled zastoja elektrana, loših hidroloških prilika, povećane potrošnje i optimizacije hidro-termo proizvodnje.

U “Elektroprivredi RS” nam nisu mogli da kažu kakav finansijski rezultat očekuju na kraju godine. -Krajem februara 2020. godine sva zavisna preduzeća koja posluju u okviru MH “ERS” podnose svoje finansijske izveštaje, a nakon toga se sačinjava konsolidovani finansijski izveštaj i rok za njegovu predaju je 30. april 2020. godine.

Prema tome, o rezultatima holinga još je rano govoriti – navode u ovom javnom preduzeću.

Inače, ERS je rebalansom finansijskog plana predvideo gubitak od oko 20 miliona KM, ali ipak sada, kako nezvanično saznajemo, biće ostvaren pozitivan rezultat.

Problem za HET

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ se u svojih 51 godinu rada trenutno nalaze u najlošijem periodu. Proizvode 46 odsto u odnosu na plan i imaju oko 10 miliona KM manjka u poslovanju, zbog čega je na gubitku cijela ERS, dve lokalne zajednice, ali i cela RS.

Razlozi za su objektivne prirode – Hidroelektrana u Dubrovniku, u kojem HET ima svoje nasleđeno postrojenje, nije na mreži od početka godine zbog havarije. Ne postoji zvanična informacija kada će problem biti rešen.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Feb 2020 blic
OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 blic
RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 blic
ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 rsevropa
Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 blic
HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 blic
RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 blic
TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 Blic
ERS: KONAČNO BOLJA GODINA