elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

9 Dec 2019 - analitika - Kabl velika šansa za valorizaciju potencijala

Podmorska energetska veza Crne Gore i Italije pruža veliku šansu Elektroprivredi (EPCG) da još bolje valorizuje svoje proizvodne potencijale i iskoristi italijanske kako bi što efikasnije ispunjavala obaveze prema kupcima, saopštio je predstavnik elektroenergetske kompanije Darko Krivokapić. Krivokapić, koji je izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG, smatra da će podmorski kabl prvenstveno omogućiti elektroenergetskoj kompaniji pristup velikom broju potencijalnih partnera, čime se otvaraju dodatne mogućnosti za optimizaciju sopstvenog portfolija.

"Sa kompanijama iz Italije smo tokom prethodne godine ostvarili više bilateralnih susreta, tokom kojih smo okvirno dogovorili moguću saradnju u narednom periodu. Kako EPCG svoju proizvodnju već planira po tržišnom principu, mislim da taj princip ne treba mijenjati, s tim što će nam veza sa jednim velikim i likvidnim tržištem sada omogućiti pristup mnogo široj lepezi ponude i potražnje", rekao je Krivokapić za list Elektroprivreda.

On je dodao da je u Evropi aktuelno međusobno povezivanje elektroenergetskih tržišta što će značajno ubrzati i uticati na donošenje odluke u kom pravcu će se razvijati poslovanje kompanije u tom segmentu.

"Priključenjem kabla Crna Gora će dobiti veoma značajnu energetsku vezu. Kabl će omogućiti direktnu povezanost, ne samo sa italijanskim elektroenergetskim tržištem, koje je jedno od najvećih u Evropi, već i sa jedinstvenim evropskim", naveo je Krivokapić.

EPCG je, prema njegovim riječima, već nekoliko godina preko partnerskih kompanija uključena u tržišta regiona, a analizira se i mogućnost direktnog učešća.

"U svakom slučaju, mogućnost pristupa većem broju tržišta i partnera posljedično će voditi do većeg obima trgovine električne energije, što predstavlja potencijal da se uz odgovorno poslovanje i dodatnu optimizaciju ostvari veća dobit", saopštio je Krivokapić.

On je kazao da je kabl zanimljiv svim energetskim kompanijama iz regiona, zbog čega će i tranzit kroz Crnu Goru biti puno veći.

"Tu EPCG vidi svoju šansu, jer kroz pružanje pomoćnih i sistemskih usluga imamo mogućnost da još bolje valorizujemo svoju proizvodnju", rekao je Krivokapić.

On smatra i da je odluka o ulaganju u modernizaciju agregata bila dobra i pravovremena, jer se samo sa efikasnim i pouzdanim elektranama može biti konkurentan.

"Samo se na taj način može iskoristiti prilika koju pruža trenutna transformacija energetskog sektora kako bi ostvarili što bolje rezultate", zaključio je Krivokapić.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

26 Jul 2020 analitika
CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
20 Jan 2020 seebiz
CGES-u šest miliona godišnje od kabla
9 Dec 2019 analitika
Kabl velika šansa za valorizaciju potencijala
16 Nov 2019 analitika
Podmorski kabl između Crne Gore i Italije pušten
12 Nov 2019 b92
U petak puštanje u rad podmorskog kabla
26 Avg 2019 novosti
CG: Projekat pomorskog kabla je nerentabilan?
25 Jul 2019 seebiz
CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
4 Jun 2019 kurir
CRNA GORA I ITALIJA SPOJENE POVODNIM KABLOM
30 Maj 2019 novosti
NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI