elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

26 Avg 2019 - blic - ERS O POSKUPLJENJU STRUJE

Elektrodistributivna preduzeća su do 1. juna ove godine obavestila sve kupce pojedinačno da izaberu novog snabdevača strujom na tržištu, a što je obaveza kupaca na osnovu izmena i dopuna Pravilnika o snabdevanju kvalifikovanog kupca električnom energijom i postupku promene snabdevača od 19. marta ove godine, navode iz Elektroprivrede RS, odgovarajući na pitanje zašto su ovih dana poslali velikim potrošačima struje iz privrede nove ugovore o snabdevanju, a koji podrazumevaju i poskupljenje struje.

Slanje ovih ugovora je, podsećamo, podiglo priličnu buru među privrednicima koji su veliki potrošači struje u RS, s obzirom na to da cena struje prema višoj tarifi od 1. septembra treba da bude veća za oko četiri odsto, a prema nižoj tarifi za čak oko 40 odsto. Privrednici su nezadovoljni i što su te ugovore dobili svega desetak dana pred početak njihove primene.

Iz ERS, međutim, navode da trenutno u BiH ima više od 20 registrovanih snabdevača električne energije, ali i da po njihovim saznanjima, niko ne nudi bolje uslove od njih, piše Srpskainfo.

– U skladu sa promenama u elektroenergetskom sektoru, i obavezujućim odlukama nadležnih regulatornih tijela, ERS nastoji da svojim aktivnostima i postupcima bude konkurentna i prepoznatljiva na tržištu električne energije u RS. U tom smislu su sprovedene i aktivnosti, kao rezultat obavezujućih odluka RERS, u svetlu otvaranja tržišta i želje ERS da zadrži ove kupce u tržišnoj utakmici. Prema našim saznanjima, u ovom trenutku niko od registrovanih snabdevača nije u mogućnosti da ponudi povoljnije tržišne uslove od onih koje je ponudila ERS – navode iz službe za informisanje ERS.

Kako ističu, potrošači električne energije na niskom naponskom nivou, na kojem se napaja i deo privrede, imaju obavezu da do 1. septembra ove godine nađu novog snabdevača strujom, a na osnovu izmena Pravilnika o snabdevanju iz marta. Tim pravilnikom je, dodaju, između ostalog, ograničeno i trajanje rezervnog snabdevanja na 60 dana, a na koje su svi ovi potrošači u RS svojevremenoi prešli “zbog niske cene struje u RS i niske cene rezervnog snabdevanja”.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Feb 2020 blic
OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 blic
RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 blic
ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 rsevropa
Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 blic
HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 blic
RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 blic
TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 Blic
ERS: KONAČNO BOLJA GODINA