elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Maj 2019 - blic - HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE

Loš hidrološki početak godine i znatno smanjenje proizvodnje u Hidroelektranama na Trebišnjici ima za posledicu da je Republika Srpska u prvom kvartalu uvezla gotovo tri puta više vrednu električnu energiju nego u istom periodu lani. U prva tri meseca je, po podacima Zavoda za statistiku RS, uvezeno oko 13,3 miliona KM vredne električne energije. Ohrabruje to što je drugi kvartal kišovitiji i da će se to odraziti na bolji rezultat hidroelektrana, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže kada će HET početi da radi u punom kapacitetu.

Reč je o tome da se u Dubrovniku, u Hidroelektrani u Platu 10. januara dogodila havarija u kojoj su smrtno stradala tri radnika. Od tada HE na Trebišnjici radi sa umanjenim kapacitetom, jer u dubrovačkoj hidroelektrani ima jedan agregat koji od dana havarije nije u funkciji.

HET sada proizvodi manje od trećine predviđene električne energije, a posluju u gubicima koji su dosegli cifru od oko 12 miliona maraka. Njihove zvanične informacije pokazuju da je trebalo da u tri meseca proizvedu 370 gigavat časova električne energije, a da je rezultat tek 137 gigavata.

– Hidroelektrane na Trebišnjici su zaista u velikom problemu. Bilo je predviđeno čak i da radnici idu na čekanje, jer nemaju posla, ali smo uspeli nekako dogovoriti s direktorom da se to ne desi – kaže predsednik Sindikata udruženih radnika energetike RS Slobodan Ostojić.

Ostojić objašnjava da su hidroelektrane u Trebinju i Dubrovniku napravljane pre rata i da funkcionišu po sistemu spojenih posuda.

– Kvar u Dubrovniku nije nešto što se mora dugo otklanjati. Međutim, pojavile su se informacije da je pogon nakon havarije kancerogen i da niko neće da uđe – dodaje Ostojić.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove Darko Milunović za Srpskainfo kaže da ima informacije da bi hidroelektrana u Dubrovniku mogla u oktobru da počne s radom, ali da ni to nije sigurno.

Osim toga, na ruku „Eelektroprivredi RS“ ne ide ni to što je u toku remont Termoelekrane „Gacko“, koji će da traje drugi i treći kvartal ove godine. Ako godina bude sušna, problem će tek da bude izražen.

– Zbog loše hidrologije, kapitalnog remonta TE Gacko, koji će trajati 90 dana, i smanjenja proizvodnje Hidroelektrana na Trebišnjici uzrokovanog ispadanjem HE Plata, Elektroprivreda RS uvozi nedostajuće količine električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Distriktu Brčko i Nezavisnom operateru sistema – zvanično je obaveštenje ERS.

Prema procenama stručnih služba, ERS je planirao kupovinu od oko pet miliona maraka struje za naredni period. Uvoz će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cene kretanja električne energije na slobodnom tržištu, koje trenutno iznose oko 40 do 45 evra po megavat času.

– Gubici su delimično ublаženi potpisivanjem ugovora između ERS, HET i HZHB o jednakoj raspodeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani (PHE) „Čapljina“ – navode u ERS.
Manji prihodi ERS

Posledice suše i havarija na HE Platu, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta TE Gacko, prema procenama će se odraziti na poslovanje Elektroprivrede, koja će u tekućoj godini imati za oko 25 miliona maraka manje sopstvene prihode.

Kako bi se ublažile negativne finansijske posledice, Elektroprivreda je svim zavisnim preduzećima uputila preporuke o uštedama. Preporuke se primenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati trebalo bi da budu poznati sredinom godine.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Feb 2020 blic
OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 blic
RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 blic
ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 rsevropa
Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 blic
HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 blic
RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 blic
TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 Blic
ERS: KONAČNO BOLJA GODINA