elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

7 Mar 2019 - Blic - ERS: KONAČNO BOLJA GODINA

Nakon rekordnog gubitka u 2017. godini i smene kompletne uprave u “Elektroprivredi RS” usledili su bolji rezultati pa je tako ovaj mešoviti holding završio prošlu godinu sa 16,5 miliona maraka dobiti. Pozitivino su poslovali svi osim Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik” koji je 2018. godinu prikazo gubitak od 3,3 miliona maraka. Razlog je, kako tvrde u “Elektroprivredi RS”, remont zbog kojeg nisu bili u sistemu.

Darko Milunović, vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove, koji je na ovoj poziciji od aprila prošle godine, ocenjuje za Srpskainfo da je njegovo lično mišljenje da je dobit mogla da bude i veća, te da u narednim godinama treba da bude i veća od 50 miliona maraka.

- Imamo potencijal da u termoelektranama i hidroelektranama proizvodimo oko 30 odsto više struje nego što domaći potrošači troše – naglašava Milunović.

Ipak, kako kaže, ne treba zanemariti i dve limitirajuće činjenice koje direktno utiču na finansijski rezultat. Prva je, kako kaže, cena električne energije za privredu i domaćinstva koja je u ERS neuporedivo niža nego u okruženju

– Da su se desile samo male korekcije u prethodnoj godini to bi dovelo do značajno većeg prihoda – kaže Milunović.

Druga limitirajuća činjenica je, po njegovim rečima, broj zaposlenih koji je iznad realnih potreba uzimajući u obzir parametre koji determinisu optimalan broj radnika.

- A ova stavka značajno učestvuje u ukupnim troškovima – dodaje Milunović.

Poslovanje Elektroprivrede RS u prošloj godini, kako kaže, karakteriše nekoliko činjenica.

– U aprilu je došla potpuno nova uprava i to ljudi van sistema Elektroprivrede. Bila je i izborna godina i pritisci koji se javljaju zbog loše finansijske 2017. godine – navodi Milunović.

Pokrenute su investicije koje su se čekale decenijama, odnosno HE Buk Bijela, te, kako kaže, bila je dobra hidrološka godina.

– Osim toga, imamo i novi pristup trgovini električnom energijom zasnovan na znanju, stručnim projekcijama kretanja cene i donošenja odluke o trgovanju. Rezultat toga je dobar izvoz struje u prošloj godini – navodi Milunović, piše Srpskainfo.

Cene električne energije u Republici Srpskoj poslednji put su menjanje, odnosno povećane 2016. godine, a ove godine je planirano povećanje za privredu dok za domaćinstva ostaje ista cena. Cenu električne energije utvrđuje regulator.

Uprava ovog javnog preduzeća najavljuje prelazak ERS na komercijalno poslovanje. Neke aktivnosti na tome su već u toku, a, između ostalog, Nacrtom zakona o električnoj energiji je definisano razdvajanje snabdevača i distrubutera električne energije.

Podsećamo, zbog rekordnog finansijskog gubitka u 2017. godini od 47,8 miliona KM smenjena je kompletna uprava ERS na čelu sa Željkom Kovačevićem.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Feb 2020 blic
OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 blic
RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 blic
ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 rsevropa
Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 blic
HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 blic
RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 blic
TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 Blic
ERS: KONAČNO BOLJA GODINA