elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI BALKAN SLEDEĆA >

18 Okt 2020 - energetikanet
Širit će se rumunjska nuklearna elektrana

12 Okt 2020 - energetikanet
120 milijuna za pametne mreže u Mađarskoj

5 Okt 2020 - srna
KONCESIJA ZA SOLARNU ELEKTRANU TREBINjE JEDAN

5 Okt 2020 - energetikanet
Slovenija će graditi još tri hidroelektrane na Savi

21 Sep 2020 - analitika
EPCG gasila struju kod 24.676 potrošača

18 Sep 2020 - slobodnaevropa
Kineski novi put svile popločan ugljem na Zapadnom Balkanu

14 Sep 2020 - srna
PROJEKAT VE "HRGUD" ZNAČAJAN ZA EKONOMSKI RAZVOJ

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 3308 vesti BalkanWeb Analytics


25 Dec 2017 - blic - RS: Posledice izuzetno loše hidrološke godine

Ova godina je izuzetno teška za poslovanje „Elektroprivrede RS“ zbog čega je morala da posegne za 10 miliona KM kredita kako bi platila dospele obaveze. To je potvrdio i predstavnik državnog kapitala u ovom preduzeću i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić. - Ova godina, nakon 70 godina, je bila katastrofalna hidroološki, što se odrazilo na poslovanje. Tu je bio i remont Termoelektrane „Ugljevik“. Zato je ta situacija dovela do toga da je dugi period prestanka njenog rada uticalo na finansijsko stanje. Kada samo jedna termoelektrana ne radi, dnevno imamo gubitak od pola miliona maraka – objašnjava Đokić.

Istovremeno iz „Elektroprivrede RS“ saopštavaju da su prevazišli period nezapamćeno loše hidrologije, pa su u pogonu sve tri hidroelektrane, a u punom kapacitetu su angažovane i termoelektrane Gacko i Ugljevik.

U ovom preduzeću ističu da je ERS konačno došao u situaciju da obezbeđuje dovoljne količine električne energije za građane RS i Brčko distrikta, ali i proizvodi viškove električne energije, koje plasira na tržište i ostvaruje dodatni profit.

Ovakvoj situaciji doprinele su poslednje kišne padavine, kojih je u najviše bilo u slivu Trebišnjice.

Prosečni dotoci u akumulaciju Bileća su bili oko 300 metara kubnih u sekundi, a u akumulaciju Trebinje 100 metara kubnih u sekundi.

- Kota na Bilećkom jezeru popela se za 5 metara od najniže zabeležene, s tim što se ne troši voda iz akumulacije, nego, zahvaljujući visokim međudotocima, u punom kapacitetu rade agregati u Hidroelektrani “Dubrovnik” i tako će biti do daljeg - kažu u ERS.

Iz ovog preduzeća ističu da je dobra situacija i na slivovima Vrbasa i Drine.

- Prosečni dotoci u HE “Višegrad” bili su oko 200 metara kubnih u sekundi, pa je samim tim povećana proizvodnja u ovoj elektrani - ističu u ERS i napominju da su i dotoci u HE „Vrbas“ u protekla dva dana bili oko 40 metara kubnih u sekundi.

U ERS su optimisti i za naredni period jer vremenske prognoze najavljuju nove padavine.

- Očekujemo dotoke iznad višegodišnjih proseka na svim slivovima, što će znatno popraviti lošu hidrološku situaciju naročito sliva Trebišnjice i izrazito loše stanje akumulacije Bileća - navode u ERS.

U ovom preduzeću se nadaju da će dobar hidrološki period potrajati do kraja godine, što bi značajno uticalo na proizvodnju i finansijsko stanje holdinga krajem 2017. godine.

Prema statističkim podacima, potrošnja energije u Srpskoj u potpunosti je obezbeđena proizvodnjom iz vlastitih izvora, a znatan deo se plasirao u izvoz. –U prošloj godini registrovan je značajan porast proizvodnje električne energije zahvaljujući stavljanju u pogon nove termoelektrane- zvanični su podaci.

Ukupna neto proizvodnja električne energije u 2016. godini iznosila je 7.565 gigavat časova.

U strukturi ukupne neto proizvodnje, termoelektrane su učestvovale sa 63,8 odsto, hidroelektrane sa 35,4 odsto, industrijske energane sa 0,7 odsto, a solarne elektrane sa 0,1 odsto.

Inače, potrošnja električne energije po stanovniku u RS i BiH je oko 2.500 kilovat časova, što je znatno manje od proseka Evropske unije koji iznosi oko 6.000 kilovat časova.

Najveća potrošnja električne energije u Evropi je u Finskoj - po glavi stanovnika oko 15.000 kilovat časova.

Srbija najvažniji partner

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da je Srbija u energetskom sektoru najvažniji partner Srpskoj.

- Spremni smo da govorimo o razvijanju nekih oblika partnerstva. RS se priprema za velike investicione projekte, kao što je nastavak aktivnosti na izgradnji HE „Dabar“, izgradnja TE „Gacko 2“, HE „Buk Bjela“, a uz to imamo manje projekata u gornjem i donjem toku Drine. RS se drži stava da neće privatizovati EP i o tome nije bilo diskusije da li ga treba menjati. Elektroprivreda je u vlasništvu RS i u fazi smo da pravimo restrukturisanje u organizacionom smislu – kaže Đokić.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Feb 2020 blic
OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 blic
RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 blic
ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 rsevropa
Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 blic
HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 blic
RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 blic
TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 Blic
ERS: KONAČNO BOLJA GODINA