elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

11 Okt 2017 - novosti - CG: Pljevljaci umiru od raka

Kako su procenili stručnjaci, samo ugalj na nalazištima u okolini grada vredi celih pet milijardi evra. Nepregledne površine pod šumama, struja koja se proizvede u ovdašnjoj termoelektrani, rude olova i cinka zaokružuju sliku s koje bi neupućeni posmatrač mogao da "pročita" da su Pljevljaci bogati ljudi.

- Umesto da Pljevljake zaspe blagostanje, zasipaju ih ogromne količine pepela, raznih otrova i kancerogene prašine kojima se inače svakodnevno i u talasima zasipa grad - ogorčen je poslednjim zbivanjima na deponiji Maljevac predsednk OO DNP Vladislav Bojović, koji godinama upozorava vlasti na katastrofu koju doživljavaju grad i njegovi mirni žitelji.

- Svako je mogao da se uveri u to zbog čega imamo toliko prevremenih smrti i porast broja obolelih od različitih bolesti - kaže Bojović, ističući da Tužilaštvo i inspekcijski organi ne preduzimaju ništa.

U Pljevljima ništa novo, kažu građani, zapanjeni još jednom "peščanom" olujom koja je zatrpala grad, iz koga godišnje "ode" struje u vrednosti 100 miliona evra i uglja za 50 miliona evra. S druge starne, država je ukinula ekološku taksu, pa Pljevljacima od silnog bogatstva ostaju - boleštine.

Upozorenje pedijatra iz Pljevalja dr Veselinke Ječmenice na povećanje broja urođenih anomalija, odnosno na činjenicu da u industrijskim centrima dolazi do mutacije gena, tako da se iz godine u godinu povećava broj malignih oboljenja i da u Pljevljima treća generacija odrasta u ovakvim uslovima, nije uzbudilo nadležne.

- Ne postoji sistem organa koji nije pogođen aerozagađenjem, ali najveći problem se pravi kod respiratornog sistema - deo je stava dr Ječmenice, koja je istakla da se procenat respiratornih infekcija među decom uzrasta od četiri do šest godina kreće oko 65 odsto.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

6 Feb 2021 vijesti
Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022.
2 Feb 2021 vijesti
EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura
5 Jan 2021 pobjeda
CG: Od podmorskog kabla prihodovali 11,6 miliona eura
21 Okt 2020 analitika
TE Pljevlja: 38 godina uspješnog rada
27 Jul 2020 rtcg
Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja
26 Jul 2020 analitika
CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
25 Jun 2020 analitika
Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
15 Apr 2020 b92
CG: U požarima uništeni i stubovi
26 Jan 2020 analitika
Obnovljivi izvori prioritet EPCG