elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

9 Feb 2017 - novosti - 'Stanari' oživeli izvoz

Zahvaljujući, možda najviše, puštanju u pogon nove Termoelektrane "Stanari", koja posluje u sastavu "EFT Rudnik" i TE, zaustavljen je dve godine prisutan trend smanjenja izvoza struje iz BiH. Prošle godine BiH je izvezla struje u vrednosti 322,4 miliona maraka, što je za 13,4 odsto više nego prethodne godine, a prema tumačenju Agencije za statistiku BiH, razlog je puštanje u rad pogona TE "Stanari". Samo u decembru prošle godine, kada je TE "Stanari" radila u punom pogonu, vrednost izvoza dostigla je rekordnih 42,8 miliona maraka.

U 2015. godini izvezeno je struje u vrednosti 284,4 miliona maraka, a godinu pre 308,6.

Blok termoelektrane ostvario je neto snagu od 273 megavata u odnosu na garantovanih 262,5 megavata.

- Od prve sinhronizacije krajem prošle godine, ostvarena je neto proizvodnja od milion i po megavat-časova. Tokom probnog rada, od jula do oktobra, TE je bila na mreži i projektovanoj snazi od 300 megavata, odnosno neprekidno 77 dana. Zasigurno je ovo svojevrsni rekord za ovakve objekte u probnom radu - kaže, za "Novosti", direktor "EFT Rudnik" i TE "Stanari" Savo Mirković, dodavši da je planirana neto proizvodnja za ovu godinu 2.035.000 megavat-časova.

Što se tiče rudnika, koji takođe posluje u sastavu EFT kompanije u RS, celokupna proizvodnja s površinskog kopa Raškovac usmerena je za potrebe rada TE "Stanari", a "kop 1" je prošle godine stavljen u funkciju snabdevanja tržišta ugljem.

Osim Toplane u Doboju i još nekoliko većih potrošača, sa tog kopa se redovno opskrbljuje ovim energentom i stanovništvo Stanara, Doboja, Teslića, Dervente, Modriče i okolnih gradova.

Prošle godine ostvarena je rekordna proizvodnja uglja, otkako je Rudnik lignita preuzela kompanija EFT. Plan je ostvaren i iskopano je 2,4 miliona tona. Kada je reč o tržištu, isporučeno je 704.000 tona, što je prebačaj za 38 odsto od planiranog.

Prodaja uglja trajala je tokom cele godine, ali u manjim količinama u odnosu na prethodne, jer je kao primarni cilj postavljeno snabdevanje termoelektrane "crnim zlatom".

Plan za ovu godinu je gotovo isti, odnosno planirana je proizvodnja uglja od 2,4 miliona tona za snabdevanje termoelektrane, dok će u 2017. za tržište u periodu kada će početi prodaja 1. septembra pa do kraja godine biti isporučeno 200.000 tona.

RADNICI
Tokom prošle godine u oba sektora - rudnik i termoelektranu, zaposlena su nova 184 radnika. Trenutno, "EFT Rudnik" i TE "Stanari" imaju 767 zaposlenih.

DOZVOLA

Ministarstvo industrije i energetike RS 17. novembra izdalo je Termoelektrani trajnu upotrebnu dozvolu i od tog datuma, praktično, počinje njen komercijalni rad.

Inače, TE "Stanari" je projektovana za godišnju proizvodnju od dva miliona megavat-sati i prva je elektrana u BiH koja se u potpunosti uklapa u sve direktive EU o zaštiti životne sredine i standarde očuvanja kvaliteta vazduha.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

25 Nov 2021 slobodnaevropa
EPBiH: Ugrožena isporuka struje bez proizvodnje u rudnicima
18 Sep 2020 slobodnaevropa
Kineski novi put svile popločan ugljem na Zapadnom Balkanu
30 Jul 2018 seebiz
Izvoznici električne energije iz BiH
26 Jun 2017 blic
RS: Struja POSKUPELA, a elektrane dobile OLAKŠICE
22 Maj 2017 seebiz
HEP pregovara o preuzimanju Termoelektrane Stanari
2 Mar 2017 energypres
Otvara se tržište električne energije u BIH
9 Feb 2017 novosti
'Stanari' oživeli izvoz
29 Sep 2016 blic
Radnici u Srpskoj grade 15 malih hidroelektrana
26 Sep 2016 atvbl
TE Stanari počela komercijalni rad