elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

19 Jun 2016 - blic - Rusi spremni da grade nuklearku u Bugarskoj

Predsednik ruskog državnog koncerna za atomsku energiju "Rosatom" Sergej Kirijenko izjavio je da je ta kompanija spremna da razmotri mogućnosti izgradnje novih nuklearnih centrala u Bugarskoj, uprkos tome što je propao ugovor o izgradnji nuklearke "Belene"."Uvek zastupam mišljenje, da ukoliko je to greška, to je greška određenih ljudi, a ne naroda ili države", dodao je Kirijenko, preneli su bugarski mediji.

Više od tri godine od otkazivanja projekta za izgradnju druge nuklearne centrale, Arbitražni sud u Parizu naložio je bugarskoj Nacionalnoj elektroprivrednoj kompaniji /NEK/ da plati 550 miliona evra "Atomstrojeksportu", kompaniji kći "Rosatoma", za naručenu opremu za nuklearno postrojenje.

Izgradnja nuklearke "Belene" počela je 1987. godine na osnovu međuvladinog sporazuma, koji su tada podpisali SSSR i Narodna Republika Bugarska.

Nakon političkih promena u Bugarskoj, izgradnja je u potpunosti obustaljena, ali je aktuelizovana 2002. godine i 2006. godine sproveden je tender na kojem je pobedila ruska kompanija "Atomstrojeksport".

Prema planu, nova nuklearka na Dunavu u gradu Belene, na severu zemlje, trebalo je da ima dva reaktora jačine od po hiljadu megavati, a vrednost je procenjena na oko šest milijardi evra.

Projekat je službeno započeo 2008. godine, ali je ubrzo realizacija postala veliko breme zbog nestašice novca, zbog čega je nakon referenduma zvanična Sofija odlučila da raskine sporazum o izgradnji nuklearke sa ruskom kompanijom.

Ruska kompanija "Atomstrojeksport" tužila je zatim bugarsku stranu za odštetu zbog odustajanja od izgadnje nuklearne centrale.

Bugarska je jedina država u regionu koja poseduje nuklearnu centralu i zahvaljujući nuklearki "Kozloduj" najveći je proizvođač struje u regionu.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

29 Nov 2021 dw
Nuklearna energija u Mađarskoj: zelena, jeftina i nezavisna?
22 Nov 2021 energetikanet
Slovenija bez novog bloka u Krškom ne može ostvariti klimatske ciljeve
10 Nov 2021 radiostoplus
Energetska situacija u oba entiteta Bosne i Hercegovine stabilna
8 Nov 2021 euractiv
Rumunija sa SAD gradi modularnu nuklearnu centralu
14 Okt 2021 novosti
AUSTRIJANCI BI DA UGASE KRŠKO
6 Okt 2021 energetikanet
NE Krško već 40 godina dio elektroenergetskog sustava
4 Okt 2021 b92
Nuklerka Kozloduj organizovala tender
19 Jul 2021 021
Izdata prva dozvola za drugi blok nuklearne elektrane Krško
5 Maj 2021 rtv
Nuklearka "Krško" ponovo radi