elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

26 Jun 2015 - analitika - CG: Kreće gradnja dalekovoda

Izgradnjom dalekovoda prema BiH, uz već postojeće dalekovode prema Albaniji, Kosovu i Srbiji, Crna Gora će, kada bude pušten podvodni kabl prema Italiji, postati energetsko čvorište Balkana. Vlada Crne Gore dala je saglasnost Crnogorsko elektroprenosnom sistemu za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju dalekovoda od Lastve preme Trebinju, Čevu i Podgorici.

CGES, se obratilo početkom juna za davanje saglasnosti Vlade Crne Gore, za izvođenje pripremnih radova većeg obima, za izgradnju pristupnih puteva i temelja za dalekovode DV 2X400 kV Lastva – Trebinje i Lastva – Pljevlja (dionica Lastva – Čevo) i DV 400 kV Lastva – Podgorica ( dionica Lastva – Čevo), u zahvatu Detaljnog prostornog plana za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabal 500kV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora.

U skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, u zahtjevu u bitnom ističu, da je u pitanju objekat od opšteg interesa i da bi u okviru pripremnih radova, izvodili radovi večef obima. Što se tiče pristupnih puteva, potrebno je izvršiti sječu i uklanjanje drveća i drugog rastinja, probijanje puteva uz pomoć građevinske mehanizacije, nasipanje puteva sitnim kamenjem i nabijanje valjkom, izradu drenažnih kanala i primjena mjera za sprečavanje erozije. Drugi dio poslova obuhvata izradu temelja za stubove: prosjeka i čišćenje platoa oko stubova, izradu betonskih ili kamenih podzida, nasipa i primjena mjera za sprečavanje- erozije. Pripremni radovi obuhvataju i iskop za izvođenje temeljnih stopa i rovova za uzemljenje, bušenje u stijeni za ankere stopa, izrada oplate, ugradnja armature,- postavljanje ankera stubova; spravljenje, transport i ugradnja betona; polaganje uzemljivača stubova i zatrpavanje temeljnih stopa i rovova za uzemljenje.

Za Detaljni prostornog plan za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabal 500 kV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora objavljenog u („Službenom listu Crne Gore“ broj 47/11), urađena je Strateška procjena uticaja na životnu sredinu i dobijena saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine 02 br.UPI-1275/6 od 25.07.2011.godine. Pravni osnov za davanje saglasnosti Vlade, sadržan je u Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata. U vladinom dokumentu nije naveden iznos investicije ali se zna da radovi na crnogorskoj strani će biti vrijedni više od 100 miliona eura.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

12 Jan 2022 biznis
Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prihodovali 40,6 miliona evra
8 Dec 2021 sputnik
Nuklearni otpad stiže u Hrvatsku, kod granice sa BiH
10 Nov 2021 novimagazin
Crna Gora ne planira restrikcije, a ni poskupljenje struje
1 Nov 2021 dan
Projekat „Solari 3000+ i 500+” daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji
20 Sep 2021 vijesti
TE PLJEVLJA NEMA REALNU ALTERNATIVU
22 Jul 2021 novosti
Iz EPCG najavili moguće ukidanje dodataka na račune
28 Jun 2021 vijesti
EPCG planira plutajuću solarnu elektranu na Slanom jezeru
10 Maj 2021 vijesti
CG: Prijava državi zbog rada TE Pljevlja
19 Apr 2021 vijesti
EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima